Prelijepa kamena kuća čija će vas unutrašnjost u potpunosti oduševiti (FOTO)

Moderna kamena kuća u sjevernoj Italiji pravo je romantično okruženje u koje bismo rado pobjegli sa svojom boljom polovicom. Arhitekt Alberto Vinotti iz tvrtke EV+A Lab sagradio je ovu kuću, nazvanu Casa VI, od stare kamene ruševine, s vanjštinom od lokalno obrađenog kamena, zbog čega ova prelijepa građevina izgleda kao da postoji već stoljećima.

kamena-kucica (1)

Smještena u talijanskim Alpama, ova je rezidencija na nadmorskoj visini od tisuću metara i sagrađena je tradicionalnim tehnikama gradnje. Budući da su za njezinu gradnju iskorišteni postojeći i lokalno obrađeni materijali, dobar je primjer održive arhitekture.

Unutrašnjost kuće je za razliku od njezine vanjštine sasvim suvremena. Kuća se sastoji od prizemlja s ulazom, dnevnom sobom, kuhinjom i kupaonicom, a na katu su dvije spavaće sobe i galerija. Budući da je arhitekt radio na postojećoj ruševini i nije mogao sam odabrati mjesto koje dobiva najviše dnevnog svjetla, odlučio se za postavljanje krova koji je usmjeren prema jugu kako bi kroz krovne prozore i druge otvore u kuću dopiralo dovoljno svjetla tijekom cijele godine. Osim što omogućuju prodiranje puno prirodne svjetlosti u prostor, veliki pozori u kući otvaraju pogled prema predivnom krajoliku koji smiruje i opušta.

kamena-kucica (4)

Unutrašnjost je djelomično prekrivena drvenim daskama od ariša, materijalom koji je iskorišten na podovima i zidovima. Uređenje je čisto i minimalističko, uz iznenađujuće detalje od betona, kao što je, primjerice, veliki betonski kamin u dnevnoj sobi. Interijer je gotovo u potpunosti bez ukrasa, pa tu ulogu preuzimaju prirodne teksture materijala na zidovima, podovima i stropovima, kao i namještaj. U bijelo obojen metal odlično funkcionira u kombinaciji s ariševinom, stvarajući svjež i jednostavan izgled prostora.

kamena-kucica (17)

Kuhinja je jednostavna, s kombinacijom pojačanog betona, prirodnog ariša i bijelo obojenog metala. Gornji kat kuće otvorenog je tipa, s krovnim prozorima koji osvjetljavaju prostor. Spavaća soba posebno je očaravajuća zbog velikog prozora koji uokviruje pogled na planine i šume.

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: