Vikendica sagrađena od kombinacije konoplje i kreča (FOTO+VIDEO)

Hempcrete je naziv za materijal od industrijske konoplje, kreča i vode koji se koristi za gradnju ili izolaciju objekata. Ovo je ekološki materijal za gradnju koji mnogo manje utiču na zagađenje životne sredine od svih ostalih građevinskih materijala, i ima odlične izolacione sposobnosti.

vikendica-od-konoplje-u-irskoj-01

Ovaj materijal je vodootporan, otporan na požare, ne truli ako se koristi iznad zemlje i u potpunosti se može reciklirati. Navodno, demolirani zidovi od ovog materijala mogu da se koriste kao đubrivo.

Nedavno su arhitekte iz studija Baven Architect završili gradnju vikendice na obali rijeke u Severnoj Irskoj korišćenjem ovog materijala.

vikendica-od-konoplje-u-irskoj-05

Ova vikednica svojim ukućanima pruža utočište za odmor od gradskog života, i odlično se uklapa u ruralno okruženje jer se vodilo računa da podsjeća na okolne objekte. Struktura vikendice je izgrađena od lokalnog drveta, a zidovi od kombinacije konoplje i kreča. Ovakvi zidovi umanjuju ugljenični otisak, i pružaju odličnu toplotnu i akustičnu izolaciju. Oni „dišu“ i u stanju su da upiju i emituju vlagu čineći time unutrašnji prostor mnogo zdravijim mjestom za boravak.

Krov vikendice je izolovan izolacionim materijalom od ovčije vune debljine 350mm, a južni dio krova je prekriven biljkama, pa je cijeli objekat odlično ušuškan i čak i najhladnija Irska klima ne utiče na unutrašnju temperaturu.

vikendica-od-konoplje-u-irskoj-18

Površina ove vikendice iznosi 70m2, a za njenu gradnju je potrošeno nešto manje od 100.000 funti. Ona je odličan model za pojedince ili manje porodice koji su zainteresovani za gradnju ugljenično negativnog doma. Gradnja ove vikendice je odlično dokumentovana, pa svi možemo videti kako su tekli radovi.

Ukoliko vas zanima kako se gradi kombinacijom konoplje i kreča, video dokumenta možete pogledati ovdje:

Foto:

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: