18/03/2021 | Korisni savjeti | Komentari

Pepeo nam puno vrijedi – Evo za šta ga sve možete koristiti u kući!

Naše bake koristile su pepeo svakodnevno, a danas se vraća na velika vrata, jer smo prezasićeni raznim toksinima iz industrijskih preparata za kućnu higijenu.

pepeo

Izbjeljivač bez premca

Čak i kada se pere najboljim deterdžentima, uz dodatak izbjeljivača, rublje ne dobija blistavu bjelinu. Možda niste znali da je cijeđ drvenog pepela fenomenalno sredstvo za pranje bijelog veša i da daje bolje rezultate od većine reklamiranih proizvoda.

Priprema: Prosijte drveni pepeo kroz krupnije sito i sipajte ga u kantu od 10 litara (treba da ispuni otprilike četvrtinu posude) pa dodajte nehlorisanu vodu (najbolje kišnicu, a poslužiće i destilovana voda). Ostavite to da odstoji otprilike nedjelju dana, uz povremeno miješanje. Potom procijedite kroz gazu i sipajte ciješ u mašinu za veš ili lonac za iskuvavanje (tako su naše bake izbjeljivale krpe za sudove). Pošto je riječ o izuzetno snažnom izbjeljivaču, nemojte u ovoj tečnosti prati šareni veš, jer može izgubiti boju.

Cijeđ možete koristiti i za pranje vrlo zaprljanih masnih sudova.

Uklanja i mrlje

Jednostavna masa koja se dobija miješanjem pepela i vode vrlo efikasno čisti mrlje na namještaju. Ovim sredstvom možete polirati sjajne metalne ili srebrne predmete, escajg i matirano staklo: stavite rukavice i nanesite smjesu na predmet, a zatim ostavite to da odstoji nekoliko minuta pa prebrišite čistom krpom. Potom premažite uljem radi boljeg sjaja.

Ukoliko isprljate odjeću, stavite na fleku malo pepela, a zatim to trljajte 5 minuta kuglicom od bijelog hljeba.

Protiv neprijatnih mirisa

Evo odličnog sredstva za uklanjanje neprijatnih mirisa: tanjir s pepelom stavite u frižider. Povremeno promiješajte pepeo kako bi neprijatan miris nestao.

Na sličan način možete neutralisati vonj kućnih ljubimaca (pospite im krzno s malo pepela, a zatim to protljajte). Isto tako, šaku pepela stavite u kutiju u kojoj držite pijesak za mačke.

Izvor: agrosavjet.com/časopis: Travar i pčelar

( KucaSnova.com )

Vaš komentar na članak: