Nevjerovatne kuće u potpunosti izgrađene od pivskih flaša (FOTO)

Ljudi se sve više okreću održivom načinu života, pa su pojedini inovativni graditelji počeli da koriste razne reciklirane materijale u gradnji ekoloških objekata.

Pivske flaše su postale osnovno sredstvo u ovom stilu, i imaju brojne prednosti: jeftina i jednostavna gradnja, prirodno osvjetljenje, prirodna izolacija. Životna sredina će sigurno biti zahvalna ovim pametnim graditeljima.

Budistički hram na Tajlandu

budisticki_hram_na_tajlandu

Iako se u budizmu konzumiranje alkohola smatra grijehom, 1.5 miliona zelenih i braon pivskih flaša je iskorišćeno za izgradnju Wat Pa Maha Chedi Kaew hrama. Monasi su počeli prikupljanje flaša 1984. godine, i uz pomoć lokalnih vlasti i stanovništa uspjeli da izgrade kompleks od 20 objekata uključujući hram, kuće, prostore za odmor, krematorijum, i takođe razne mozaike od oštećenih flaša. Cijeli kompleks je veoma ekološki, reciklaža se vrši svakodnevno, i svi objekti od pivskih flaša su funkcionalni za život i rad. Monasi i dalje sakupljaju flaše i planiraju proširenje kompleksa, a cijeli projekat ima pozitivan uticaj na prečišćavanje lokalnog zagađenja.

Cijelo selo izgrađeno od pivskih flaša

selo_od_flasa_bake_prisbreys_4

Mnogo prije nego što je reciklaža postala rasprostranjena, a Tajlandski monasi tek počeli da prikupljaju flaše, baka Prisbrey je uveliko radila na izgradnji svog “pivskog sela” u Kaliforniji. Sve je počelo 1956. godine, i narednih 25 godina ova baka je vrijedno radila i sakupljala flaše. Njeno selo je bilo pravo umjetničko djelo od 23 objekta, mozaika na stazama, raznih skulptura, i bunarom želja. Svo smeće je pretvorila u blago. Godina 1994. selo je teško oštećeno nakon zemljotresa, ali sedam prvobitnih objekata i dalje stoje kao potvrda bakine želje za održivim načinom života.

Kuća od flaša na ostrvu Princa Edvarda

kuca_od_flasa_na_ostrvu_princa_edvarda_4

Nakon što je 1979. Edouard T Arsenalt primio razglednicu sa slikom kuće od stakla, dobio je inspiraciju da napravi svoju kuću od flaša na ostrvu Princa Edvarda u Kanadi. Nakon što je prikupio flaše od lokalnih restorana, komšija i prijatelja, i proveo cijelu zimu u podrumu čisteći ih, Arsenalt je počeo da gradi prvu kuću 1980. Četiri godine i 25.000 flaša kasnije, kuća je bila gotova. Danas ova turistička atrakcija sadrži kuću, kafanu, kapelu, i okružena je prirodnim ljepotama od kojih zastaje dah.

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: