ULJEPŠAVANJE DVORIŠTA: Vrtne staze i puteljci (FOTO)

Staze i puteljci vode do različitih točaka u vrtu i mogu se urediti na različite načine. Katkad želimo vrludati od kuće do vrta, a katkad prošetati kroz šarene cvjetne gredice do jezerca. Neki drugi put bit će potrebno za kišna dana doći do kompostišta.

uredjenje-vrta (1)

Koliko nam je pokrivenih površina zapravo potrebno u vrtu? Po mogućnosti malo jer previše putova fragmentira i razbija vrt, stvarajući dodatan posao jer i staze treba redovito održavati.

Ovisno o materijalu od kojeg je napravljena staza, najzamornije je obično sprečavati rast korova u fugama. Taj posao možemo sebi olakšati ispunjavanjem fuga pijeskom ili sitnim šIjunkom. Lagano se održavaju i staze u čijim fugama rastu biljke pokrivačice tla ili začinske trave.

uredjenje-vrta (2)

Putovi moraju uvijek biti dovoljno široki da bi se po njima moglo udobno hodati. Uski puteljak kroz vrt mora biti širok oko 75 centimetara da bi njime mogla hodati jedna osoba. To može biti put koji primjerice vodi do vrtne kućice ili kompostišta. Za prohodan puteljak kroz veliku gredicu trajnica, dovoljna je već i širina od 50 cm. To je i širina koja se upotrebljava za ploče za koračanje. Prilazni putovi prema kući moraju biti širi kako bi po njima mogle jedna pokraj druge hodati dvije osobe.

Staze moraju biti dovoljno široke za ugodno hodanje i ne zahtijevati previše održavanja. Podloga mora biti šira od staze kako bi stabilizirala rubnjake.

uredjenje-vrta (3)

Na kraju i materijal kojim je pokrivena određuje stazi rok trajanja. Mnogo je prikladnih materijala za to. Hoćemo li dati prednost kamenu ili betonu ne ovisi samo o osobnom ukusu već i novcu. Čak i kad je kamenje vrlo otporno, potrebno ga je pravilno polagati, učvrstiti u pijesak, dobro zafugirati i osigurati da se ne pomiče.

Put kroz vrt može se sastojati i od travnate površine koja se redovito kosi. Moguće je također upotrijebiti i komadiće drva. Prije posipavanja takve staze preporučuje se preko tla raširiti zaštitni sloj netkane tkanine, koji će spriječiti rast korova.

uredjenje-vrta (4)

Pločama za koračanje također se može lako urediti vrtna staza. One nisu previše upadljive ni u gredicama trajnica, travi ili površini pokrivenoj vazdazelenim pokrivačicama tla. Takve staze nisu samo jednostavne za održavanje nego su i cijenom vrlo povoljne. Osim toga vrlo su fleksibilne kad su posrijedi budući radovi u vrtu.

NA DRVENOJ STAZI

Sve površine u vrtu koje moraju biti prilagođene hodanju potrebno je učvrstiti nekakvim pokrovom. Staze od drvenih trupaca lagano se postavljaju. Budući da su blago povišene, pri hodanju po njima imamo osjećaj kao da lebdimo. Na ravnim i pravokutnim stazama potrebno je trupce postaviti po dužini jer staza tada djeluje uže, čime se rasteže prostor.

uredjenje-vrta (5)

Kod zavojite drvene staze potrebno je trupce položiti horizontalno jedne do drugih poput mosta. Drvene se staze jednostavno održavaju, za njih je potrebno malo novca i lagano se izrađuju.

Drvo je potrebno uvijek polagati na suhu podlogu kako ne bi trulilo i kako bi mu se povećala trajnost. Kao podloga polažu se poprečno u pješčanu podlogu na razmacima od 50 cm 15 cm debeli komadi drva. Na njih dolaze drvene letve debljine oko 2 – 4 cm koje se pričvršćuju čeličnim vijcima. Mnoge trgovine nude impregnirano ili neobrađeno crnogorično drvo te tropsko drvo. Pri kupnji potrebno je uvijek paziti na to da je gornja površina drva naborana kako bi se po njoj moglo hodati i u vlažnim uvjetima.

MJEŠAVINA MATERIJALA

Staze od miješanih materijala djeluju živahno. Nisu prikladne za svaki stil uređenja vrta i prije svega su pogodne za ladanjske vrtove između gredica s povrćem i Ijetnica. Na primjer moguće je kombinirati crvenu ciglu sa sivim malenim kamenim opločnicima. Budući da oni nisu istih visina, potrebno je stazu izravnati pomoću pijeska ili sitnog šIjunka.

Protezanje niti preko staze olakšat će taj posao. Od pribora bit će potrebna zidarska žlica za dijeljenje pijeska, gumeni čekić za učvršćivanje pojedinoga kamena u podlogu, vodena vaga i štitnici za koljena.

Najprije je potrebno iskopati unaprijed označenu površinu do dubine od otprilike 50 cm. Potom se ugrađuje podloga od oko 30 cm sloja šIjunka koja se nabija strojem. Taj će sloj spriječiti upadanje ili podizanje staze pri mrazu. Potom se uzduž ruba staze u mort polažu rubnjaci. Oni drže stazu sa svake strane. Slijedi popločenje površine i ispunjavanje fuga pijeskom ili šIjunkom. Na kraju se rubovi na kojima će rasti biljke ponovno zatrpavaju tlom.

uredjenje-vrta (6)

OPTIČKI TRIKOVI

Kako bi se pojačala optička dubina, staza se može urediti tako da se sužava prema kraju – ovisno o dužini, njena širina može biti 1,2 metra ispred kuće, a 75 cm pri kraju vrta. Popločava li se staza pravokutnim opločnicima, potrebno ih je položiti po dužini gledano od kuće. Osim toga preporučuje se i uporaba određenih uzoraka fuga (križne fuge), time se ističe smjer staze.

To znači da se uzdužne široke fuge ispunjavaju mortom, a poprečni se opločnici toliko zbijaju da nisu vidljive gotovo nikakve fuge. Sličan se dojam postiže položimo li drvene trupce jedan do drugog okomito prema kući.

Izvor: uredisvojdom.com

Vaš komentar na članak: