Naselje sa predivnim niskoenergetskim kućama u obliku kupola (FOTO)

Talentovani arhitekta Timoti Aulton je sa saradnicima osmislio i izgradio eko naselje u južnoj Kini od čijeg izgleda i kvaliteta zastaje dah.

kupolasta-kuca-01_0

Inspiraciju za ovaj projekat arhitekta je pronašao u tradicionalnoj kineskoj arhitekturi. Uz upotrebu savremenih tehnika izgrađeno je naselje koje je u potpunosti usklađeno sa njemačkim PassivHaus standardom gradnje. Sve kuće u obliku kupola u ovom naselju su niskoenergetske kuće.

Kupole su u potpunosti samostojeće i nemaju nikakve stubove koji drže unutrašnju strukturu. Za gradnju spoljašnjih slojeva je korišćeno FSC sertifikovano drvo. Prozori sa trostrukim staklom dodatno sadrže niskoenergetske premaze. Sva vrata su uvezena iz Evrope i napravljena su u skladu sa pasivnim standardima gradnje.

kupolasta-kuca-04

U ovom naselju postoji osam kupolastih kuća od kojih je jedna centralna. Svaka kuća se sastoji od 80 prefabrikovanih drvenih ploča koje se savršeno uklapaju jedna u drugu kako bi kuće bile otporne na vodu i odlično izolovane. Ono što je posebno zanimljivo je da je izolacija toliko dobro urađena da je za grijanje ovih kuća potrebno manje energije nego što troši kuvalo za vodu.

Enterijer svake kuće je prilagođen zaobljenom izgledu kupole. Arhitekta Timoti Aulton je mislio o svemu, pa je garnuture za sjedenje, stolove i stolice napravio u izobljenim oblicima kako bi se savršeno uklapale u enterijer, a i ekterijer ovih divnih građevina.

kupolasta-kuca-07

Glavni cilj ovog projekta bio je da se napravi naselje u kom bi ljudi živjeli što je više moguće nezavisno od elektro sistema i u skladu sa prirodom. Takođe, veoma je bilo bitno i da se građevine savršeno uklope u prirodu i ne remete njeno funkcionisanje.

Pogledajte koliko je divno ovo naselje:

Foto: timothyoulton.com

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: