ZELENA METROPOLA BUDUĆNOSTI: Ovako će Pariz izgledati 2050. godine! (FOTO)

U želji da riješe urbanističke i ekološke probleme Pariza, arhitekte kompanije ‘Vincent Callebaut Architectures’ osmislili su projekat koji će francusku prestonicu učiniti zelenom metropolom budućnosti.

Pariz–zelena-metropola-buducnosti-naslovna

Pariz su vijekovima činile uske ulice poput lavirinta, da bi sredinom XIX vijeka počeo da poprima sasvim drugačije ruho. Urbanističkim planom Žorža Ežena Hausmana, široke avenije i bulevari sa zgradama u neoklasičnom stilu zamjenile su uske ulice, a neugledni parkovi pretvoreni u prelijepe prostrane vrtove. Grad se razvijao u koncentričnim krugovima, po strogim urbanističkim pravilima. Međutim, ta harmonična cjelina vremenom je narušena – visoki neboderi, gust saobraćaj, zagađenost, neonske reklame i bilbordi zasjenili su stari šarm Pariza.

Prema projektu “Pariz 2050 – pametan grad“, osam multifunkcionalnih nebodera strateški raspoređenih na različitim lokacijama, ali međusobno povezanih dovoljno je da se obezbjedi održivi razvoj čitavog grada.

Iako dominantne, kule su odlično uklopljene u postojeću arhitekturu. Njihov oblik usklađen je sa zakonima prirode, baš kao i tehnika gradnje. Svi neboderi imali bi pasivno grijanje i hlađenje, sisteme za reciklažu, prečišćavanje vazduha i skupljanje kišnice. Tu su i prostrane zelene površine, raspoređene na različitim nivoima, o kojima bi se brinuli stanari kula i na taj način doprinijeli da Pariz postane futuristička oaza zdravog života.

Osim pasivnih i prirodnih energetskih strategija, projekat “Pametan grad“ baziran je i na inovativnim tehnikama gradnje. Primjera radi, fasadu “Mangov kule“ bi činile ćelije koje formiraju foto osjetljivi elektrohemijski omotač kako bi se prikupilo dovoljno sunčeve toplote za proizvodnju električne energije za cijelu zgradu.

S druge strane, “Kule fotosinteze“ bi bile prekrivene izolacionim bio-materijalima, koji bi generisali sopstveno biogorivo. Hibridni sistem turbina – “Phylolight“ nova je tehnologija pomoću koje bi se obezbjedilo i osvjetljenje i energija neophodna za njegovu proizvodnju.

Pariske kule budućnosti koristile bi se za stanovanje, poslovanje i komercijalne sadržaje. Njihovom izgradnjom smanjio bi se intenzitet saobraćaja u gradu, a samim tim i emisije štetnih gasova. “Pametan grad“ je projekat koji će, kako ističu u kompaniji “Vincent Callebaut Architectures“, Parizu omogućiti da se nesmetano razvoja, zadrži svoj karakter i doprinese zdravijem načinu života u metropoli.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: