Detaljan tutorijal: Kako da napravite kućicu za pse (FOTO)

Za sve ljude koji su raspoloženi da udome nekog psa koji je ostao bez svog doma i vlasnika, predlažemo jednostavan način da mu naprave novi dom. Nešto materijala, alata i dobre volje dovoljno je da napravite lijepu kućicu i omogućite svom novom ljubimcu bolje uslove za život.

kucica-za-pse (1)

Kroz korake i fotografije pokazujemo vam kako da napravite jednostavni drveni model kućice koja će dobro zaštititi psa od ekstremnih vremenskih uslova, ali i da mu omogući miran kutak u dvorištu, kući ili stanu. Po istom principu možete napraviti i kućice različitog oblika, boje, šare, i tako je u potpunosti prilagoditi svom ukusu.

Postoji nekoliko savjeta na koje treba da obratite pažnju. Najprije je potrebno da prije bušenja rupa na drvetu ubacite šrafove, kako biste izbjegli cijepanje drveta. Takođe, poravnajte sve komponente na oba kraja prije nego što ubacite šrafove. Ne zaboravite da libelom poravnate zidove i da omogućite da krov bude savršeno horizontalan. Izmjerite nekoliko puta drvene dijelove, u suprotnom se možda može desiti da ne mogu da se adekvatno uklope.

Svi potrebni dijelovi su naznačeni slovima, pa ako pratite ova uputstva i odvojite slobodan vikend uspjećete da napravite dom za novog ljubimca koji će vam biti veoma zahvalan.

Potreban materijal

  • A – 2 komada drvene građe dimenzija 2x4x92 cm (debljina x širina x dužina), 4 komada 2x4x84 cm - PODOVI
  • – 14 komada dimenzija 2x2x61 cm duge - DRŽAČI ZIDOVA
  • B – 4 komada dimenzija 2x2x92 cm4 komada 2x2x84 cm - ZIDNE PLOČE
  • C – 4 komada dimenzija 3,8x40x61 cm, 1 komad 3,8×36,2×61 cm, 4 komada 3,8×39,4×56 cm - IZOLACIJA
  • D – 2 komada šperploče dimenzija 0,65×68,5×84 cm, 2 komada 0,65×68,6xx82,5 cm - UNUTRAŠNJI ZIDOVI
  • E – 2 komada dimenzija 1,58×94,6×127 cm, 2 komada 1,58×79,38×91,44 cm - SPOLJAŠNJI ZIDOVI
  • F – 10 komada dimenzija 2x2x66,7 cm, isječena na 45 stepeni na oba kraja - KROVNA KONSTRUKCIJA
  • G – 1 komad drvene građe dimenzija 1,9×76,2×102,2 cm, 1 komad šper ploče dimenzija  1,9×74,29×102,2 cm - LIMOVI
  • H – 4,65 m2 crijepova, škriljaca ili granule od škriljca i srodnih minerala
  • I – 6,1 m ukrasnih gredica od 1×2 cm ili 2×2 cm

ALAT

Čekić, traka za mjerenje, kvadratni ram

Kružna testera (cirkular), električna bušilica, odvijač

Šmirgla, zaštitne rukavice i zaštitne naočare

Vrijeme koje vam je potrebno – jedan vikend.

Prvi savjet je da napravite ram za kućicu za psa od 2×2 gredice. Uklopite 3,8 cm debelu izolaciju od čvrste pjene (pur pjene) u okviru rama za kućicu za pse. Povežite 1,58 cm i užljebite dijelove na spoljašnji dio rama.

kucica-za-pse (2)

Korak 1

Najprije treba izgraditi osnovu za kućicu. Napravite konstrukciju od 2×4 gredice i spojite ih zavrtnjima od 7,5 cm. Prije svega, treba dobro da odmjerite i poravnate gredice, da bi bile jednake. Prethodno probušite konstrukciju osnove, da biste izbjegli da se drvo razdvaja. Takođe, koristeći stolarski kvadrat, podesite gredice tako da budu pod pravim uglom.

kucica-za-pse (3)

Korak 2

Sljedeći korak je izrada podova, od 1,9 cm iverice koji treba pričvrstiti za konstrukciju. Prije nego što počnete da pričvršćujete 5 cm duge eksere, morate biti sigurni da je krovna konstrukcija u ravni sa osnovom. Koristite cirkular sa finim sječivom da biste posao uradili brzo. Napravite linije i oštricu testere vucite po njoj.

kucica-za-pse (4)

Korak 3

Napravite ram za zidove od 2×2 gredica. Osigurajte zidne držače tako što ćete ih pričvrstiti za ploče na vrhu i dnu, vodeći računa da su uglovi dobro odmjereni. Stavite 7,6 cm drvena zavrtnja, nakon što napravite probni. Unaprijed izbušite ploče prije nego što ubacite 7,6 cm duge eksere na podove. Poravnajte ih libelom.

kucica-za-pse (5)

Korak 4

Izgradnja prednjeg i zadnjeg dijela je jednostavna, a treba da slijedite isti postupak kao prethodno. Izmjerite razdaljinu između bočnih zidova kućice, pre nego što isječete drvene djelove. Kao što možete da primjetite u planu, morate da ostavite dovoljno prostora da se vrata otvore. Udvostručite pjenu na zidovima da biste omogućili potporu spoljašnjem ramu oko otvaranja.

kucica-za-pse (6)

Korak 5

Izgradite spoljašnje zidove od 1,6 cm bočnih ili 1,9 cm iverice. Da biste napravili precizne rezove, preporučujemo vam da iscrtate linije i koristite cirkular sa finim sječivom. Pričvrstite komade za ram sa 3,2 cm dugim ekserom. Isjecite otvor za vrata preciznom bušilicom, nakon što napravite veliki otvor širokom burgijom. Napravite pravilan otvor i obezbjedite ga tako što ćete ga lijepo obraditi prije nego što ploču postavite na mjesto.

kucica-za-pse (7)

Korak 6

Da biste ljubimca zaštitili od ekstremnih temperatura, preporučujemo da 3,81 cm čvrste pur pjene postavite između dva drvena stubića. Zato isjecite odgovarajuće dimenzije ploče ručnom testerom. Nakon toga, smjestite ih u šupljine između stubića. Ako želite da instalirate jaču izolaciju treba da razmislite o pravljenju rama od gredica dimenzija 2×4 cm.

kucica-za-pse (8)

Korak 7

Na redu je postavljanje unutrašnjih zidova, napravljenih od 0,6 cm debele iverice. Prije svega, treba da postavite bočne panele, nakon što izmjerite njihovu veličinu. Postavite šper ploču na mjesto i osigurajte je 3,2 cm dugim ramom. Zatim, instalirajte zadnji i prednji dio unutrašnjih zidova, sve kao što je prethodno navedeno. Uvjerite se da su paneli u dobrom stanju i da su ekseri pravilno postavljeni, inače ljubimac može da se povrijedi.

kucica-za-pse (9)

Korak 8

Izrada konstrukcije od 2×2 gredice – vodite računa da ste njihove krajeve isjekli pod uglom od 45 stepeni. Svi dijelovi treeba da budu istog oblika i veličine inače krov neće imati simetričan izgled.

Savjet: postavite konstrukciju na mjesto, poravnajte na oba kraja i pričvrstite ih 7,6 cm dugim zavrtnjima. Unaprijed izbušite konstrukciju sa bušilicom da biste izbjegli da se drvo cijepa. Pridružite konstrukciju na vrhu i koristite 6,4 cm duge zavrtnje.

kucica-za-pse (10)

Korak 9

Da biste posao uradili kao profesionalac, instalirajte u unutrašnjost kućice 0,65 cm debelu šperploču i ispunite 3,8 cm pur pjenom između greda konstrukcije. Ovo je važan korak koji će omogućiti izolaciju vašoj kućici za pse. Uvjerite se da nema praznine između pur pjene i krova. Ako postoje pukotine, hladan vazduh će ulaziti i hladiti unutrašnjost kućice.

kucica-za-pse (11)

Korak 10

Koristite istu tehniku kao što je gore napisano da biste instalirali izolacione ploče na suprotnoj strani kućice za pse, prije završnog instaliranja krova. Treba da koristite 1,9 cm debelu šperploču i 5 cm dug drveni zavrtanj, da biste obezbjedili DA ploče stoje na pravom mjestu. Ostavite prednji i zadnji ispust 3,8 cm, ako želite da dobijete savršen izgled. Obezbjedite da jedna strana krova pokriva drugu.

kucica-za-pse (12)

Korak 11

Sljedeći korak ovog poduhvata je pokrivanje krova papirom od katrana i pričvršćivanje spajalicama. Zatim lijepo postavite krovni pokrivač počev od donje lijeve strane krova. Korisan savet je i da napravite linije koje će vam služiti kao osnova za postavljanje krovne konstrukcije, jer ćete jedino tako napraviti savršeno paralelne forme, od vrha do dna.

kucica-za-pse (13)

Korak 12

Posljednje ali ne i najmanje važno je da obradite pažnju na završne detalje. Ispunite rupe gitom od drveta i pečatirajte praznine vodootporom ispunom. Ostavite da se kompozit osuši najmanje nekoliko sati prije nego što ošmirglate površinu šmirglom. Ukoliko nanesete nekoliko slojeva farbe zaštitićete kućicu od truljenja. Dva puta prefarbajte spoljašnje zidove kako biste dobili željeni izgled kućice i uredan izgled.

kucica-za-pse (14)

Kada jednom prođete kroz ovaj proces postaćete pravi majstor za pravljenje kućica za pse, a ukoliko uspijete da makar jednog psa sklonite sa ulice i pružite mu dom, ispunili ste misiju.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: