Uređenje spavaće sobe za osobu s invaliditetom

Spavaća soba je, uz kupaonicu i toalet, najintimnija prostorija u domu. Kada se radi o osobama s invaliditetom, spavaća soba mora biti posebno opremljena, točnije, namještaj bi trebao biti nešto drugačije razmješten kako bi osigurao slobodan prolaz i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Stoga, uređujete li spavaću sobu za invalide, trebate se navoditi određenim smjernicama

Krevet mora biti na sredini i tako da blizu njega nema ormara, stolića ili sličnog namještaja. Naime, namještaj koji je preblizu krevetu onemogućit će slobodan prolaz invalidskim kolicima, što znači probleme prilikom svakodnevnog odlaska u krevet i dizanja te namještanja kreveta. Spavaća soba treba imati najmanje 14 kvadrata kako bi u nju stao bračni krevet tako da oko njega ima mjesta za invalidska kolica.

Najbolje je da spavaća soba blizu ima toalet, po mogućnosti vrata do.

Prirodno svjetlo jako je bitno, stoga treba osigurati dovoljno velike prozore. Također, ovo je veoma važno i za osobe koje su nepokretne i prikovane za krevet jer im je često jedini pogled u svijet.

Noćna lampica veoma je bitna, za slučaj noćnog buđenja.

Najbolji ormar za spavaću sobu za osobe s invaliditetom je multifunkcionalni ormar u kojeg mogu ući cijela kolica, dakle poput zasebne prostorijice. Ukoliko to nije moguće, treba imati ormar koji ima mnogo ladica i polica s donje strane, kako bi do njih mogle doseći osobe iz svojih kolica.

Bilo bi idealno da se sustav grijanja i hlađenja može kontrolirati iz kreveta, na daljinski.

Iako se obično savjetuje da televizor ne treba biti u spavaćoj sobi, kada se radi o ovoj prostoriji namijenjenoj osobama s invaliditetom, treba napraviti iznimku. Televizor tada treba smjestiti tako da bude dovoljno udaljen i dovoljno visoko kako bi se mogao gledati iz kreveta.

Telefon bi također trebao biti na dohvat ruke.

Izvor: pomjeri.hr

Vaš komentar na članak: