Uređenje dnevnog boravka

Dnevni boravak obično je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena. U njemu gledamo televiziju, družimo se sprijateljima i obitelji, a nerijetko i unosimo tanjure hrane i ondje objedujemo pred TV ekranom. Stoga upravo dnevni boravak sadrži mnogo sitnica za koje ponekad ne znamo kako ih složiti i gdje staviti. Umjetnička djela – bilo da se radi o originalima ili kopijama, bitno je kako se postave jer mogu oplemeniti prostor, ali ga i poružniti, odnosno zbog njih može postati previše kičast. Najčešće mjesto na koje se stavljaju umjetnička djela je iznad kauča u dnevnom boravku. Treba paziti da sve skupa ne bude puno šire od samog kauča, a stručnjaci ističu kako je najbolja veličina oko dvije trećine duljine samog kauča. Ukoliko imate nekoliko manjih slika, najbolje ih je objesiti u grupi iznad kauča, s time da je razmak od slike do slike kojih desetak centimetara ili čak i manje. Kako slike ne bi bile preniske, najbolje ih je staviti na udaljenosti od kojih 25 – 30 centimetara iznad kauča. Generalno je pravilo da slike i ostala umjetnička djela budu u visini očiju, posebice ako ih nemate puno. Mnogo ljudi pravi grešku pa ih objesi znatno više.

Lampe na zidu – mnogi dnevni boravci uz glavni luster na sredini stropa imaju jednu ili nekoliko pojedinačnih lampi po zidovima. Kod ovoga se često pravi greška pa se objese previše visoko, a stručnjaci savjetuju kako je najbolje objesiti ih po istom pravilo kao i umjetnička djela – dakle u visini očiju. Ukoliko kombinirate lampice i umjetnička djela, dobro ih je odvojiti i dati ima da ‘dišu’, kako sve skupa ne bi postalo prenatrpano.

Zavjese i zastori – najbolje ih je postaviti tako da vise do poda, odnosno da sasvim lagano dotiču pod. Stručnjaci smatraju kako je najčešća greška prekratak zastor ili zavjesa, dakle onaj koji visi do poda, ali ima nekoliko centimetara ‘lufta’, što djeluje kao da je izvan proporcija. Ako se radi o kratkim zavjesama i zastorima, trebaju biti dulji oko 5 centimetara od okvira prozora.

Televizor – ovaj uređaj obično je kao oltar u mnogim domovima, sveto mjesto koje se ne smije ničim oskvrnuti. Trendi je da se televizori u posljednje vrijeme stavljaju visoko, da vise na zidu. Međutim, ovo stručnjaci smatraju velikom greškom te napominju da donji rub televizora treba biti u visini vaše brade kada sjedite na mjestu s kojeg ga gledate.

Izvor: pomjeri.hr

Vaš komentar na članak: