07/03/2019 | Korisni savjeti | Komentari

OLAKŠAVA ŽIVOT SVIM DOMAĆICAMA: Trikovi za blistave zavjese koje ne morate da peglate

Pranje zavesa nije baš tako lak posao, a poslom oko zavjesa dobra domaćica i započinje i završava veliko spremanje kuće, piše Lepa & Srećna.

zavjese2

Za početak, važno je da zavese skinete prije nego što počnete da uklanjate paučinu sa zidova i tavanice, kao i prije brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati.

Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavjesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar dio prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavesa stoji negde u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke sa peglanjem.

Takođe, nemojte odmah staviti zavjese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavjese nisu duže vremena bile oprane ili primjećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivjele ili požutele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli.

Ostavite zavjese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavjese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bijele pamučne zavjese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavjese od markizeta, poliestera ili mješavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavjese od viskoze

– možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavjese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i cijeđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavjese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavjese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavjesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavjese. Dakle, pravilo je – jedna zavjesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavjese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavjesa od poliestera, vrijedi dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće ljepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavjesa:

Ako zavjese perete ručno, nemojte ih previše cijediti. Idealno je kad možete da ovaj posao obavite u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dječji bazen! Uz crevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavjese izvučete preko sušača, biće skoro kao ispeglane! U posljednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo alkoholnog sirćeta.

Izvor: lepaisrecna.rs

Vaš komentar na članak: