21/08/2014 | Dnevna soba,Featured | Komentari

Preuredite dnevni boravak u jednom danu

Znate onaj trenutak – pogledate u svoj dnevni boravak, stojite i stojite kojih desetak minuta te vam odjednom sine: ‘Vrijeme je za promjenu!’ Sve je staro i sivo, treba malo boje, treba kakav detalj koji će vrištati i svima dati do znanja: ‘Ovo je drugačija prostorija!’

Iako se obično misli da je preuređenje prostorije velik, dugačak i mukotrpan posao u kojem se obavezno treba potrošiti puno novca, sve je poprilično daleko od istine. Dakako, ovisi i o tome što očekujete, što smjerate i koliko vremena ste spremni u sve potrošiti. No, i ako želite promjenu samo za jedan dan, i to je moguće. Evo kako.

Bacite sve što vam ne treba – svi se manje – više ponašamo kao hrčci pa spremamo stvari koje nam ne trebaju, za koje mislimo da će nam trebati, a zapravo prođu godine da ih ni ne pogledamo. E. upravo se takvih stvari treba riješiti. One koje su upotrebljive podijelite drugima ili odnesite u Crveni križ, a koje su neupotrebljive bacite. Ovo se ne odnosi samo na sitnice po policama i u ladicama već i na namještaj. Primjerice, ako imate onu staru stolicu u kutu dnevnog boravka koju preuređujete već godinama, zasigurno je već puna prašine i izvjesno je da je nikad i nećete preurediti. Kada uklonite stvari koje vam ne trebaju odmah ćete vidjeti promjenu u cijelom prostoru, a to je već veliki korak.

Tapeta na dijelu zida – postoje različite tapete, različitih dezena i načina na koji se postavljaju. Ako se postavi samo na dio zida ili tek u jednoj svojoj širini, ovo je velika promjena za čitav prostor. Odvažite se i stavite tapetu, za ovo vam ne treba mnogo novca ni vremena, a promjena će biti golema.

Svjetlost – ovo ste već vjerojatno zapazili – cijela prostorija je mnogo ljepša kada je u njoj puno svjetlosti ili kada svjetlost dolazi iz različitih izvora. Stoga bez straha dodajte nekoliko lampi i/ili maknite zastore s prostora i širom ih otvorite te obrišite stakla.

Nova boja – boja je veoma bitna pa i ako samo jedan komad namještaja prebojate drugačijom, živom bojom, oživjet će cijeli dnevni boravak. Ne libite se uzeti kist u ruke i u roku jednog popodneva učinite tu važnu promjenu.

Reciklirajte – ako doista imate kakav antikvitetni komad namještaja na tavanu, a za koji ste oduvijek sanjali da će pristajati u vašem dnevnom, sada je vrijeme da ga preuredite. Malo čavlića, malo boje, malo novih daščica i moguće je udahnuti život već mrtvim predmetima, a samim time i cijelom prostoru u koji se stavljaju.

Izvor: pomjeri.hr

Vaš komentar na članak: