Feng shui za dječje sobe

Feng shui je drevna kineska vještina uređenja prostora prema kojoj se pozitivna životna sila treba privući u naš život i naše domove. Obično se prema njegovim načelima uređuju kupaonice, dnevni boravci i kuhinje, a što je s dječjim sobama? Dakako, i one se mogu urediti tako da se pozove pozitivna sila u život. Tko zna, možda upravo zbog toga vaš mali nestaško postane poslušno dijete.
Kaže se da ne postoje loša djeca, samo loše ponašanje. Prema Feng shuiju, loše ozračje u domu može utjecati na loše ocjene djece te na njihovo ponašanje. Evo kako popraviti stanje:

Tamnije dječje sobe su zdravije – melatonin je hormon koji regulira san i raspoloženje, a proizvodi se u tijelu dok spavamo. Stoga je za spavanje najbolje da je soba zamračena, dakle ne prodire svjetlost ulične lampe, kompjutera ili sličnoga.

Elektromagnetsko zračenja – ova vrsta zračenja također utječe na san pa je najbolje uređaje koji ga emitiraju izbaciti iz prostorije, a ako to nije moguće, udaljiti ih barem metar od djetetovog ležaja.

Važnost yina i yanga – sobe u kojima se spava, a to su svakako dječje sobe, moraju biti mirne, odnosno yin. A yang ili nemirnima ih čine akvariji, ogledala, žive biljke, svjetlost za vrijeme sna. Dakle, sve ovo bi trebalo iznijeti iz sobe.

Što vaše dijete svaki dan viđa – veoma je bitno što je na zidu, tapetama, na zavjesama. Ako je na polici fotografija na kojoj je dijete s osobom koju voli, to će mu ulijevati sigurnost i ljubav. Likovi iz crtića mogu biti pozitivni ako ih dijete voli, ali i negativni ako je dijete još maleno i nije upoznato s njima. Veoma je bitno pregledati što to dijete svaki dan gleda i da to bude ugodno za njega.

‘Buka u očima’ – veoma je bitno da dječja soba bude čista. Ako dijete uči u svojoj sobi, bitno je da igračke budu pospremljene, inače će se dijete susresti s ‘bukom u očima’ zbog kojeg se neće dobro koncentrirati na zadatke.

Krevet – dobro ga je smjestiti uz glavni zid, nikako uz prozor ili direktno nasuprot vrata.

Boje – pastelne su najbolje. Ako imate previše živih boja, primjerice crvene u dječjoj sobi, one daju energiju i dijete neće dobro spavati, stoga se ne treba čuditi da svake večeri mališan završi u vašem krevetu.

Izvor: pomjeri.hr

Vaš komentar na članak: