KAKO MALU SPAVAĆU SOBU UČINITI VEĆOM: 6 savjeta koji će vam u tome pomoći (FOTO)

Spavaća soba bi trebala biti naše sklonište od svakodnevnih problema i napora i u njoj bi se morali osjećati ugodno. No, ponekad ta ugoda izostane i mi se u toj sobi osjećamo loše. Zašto je to tako? Ako prostoru nedostaje prirodne svjetlosti, ako nije odabrana prava paleta boja, ako je prostor mali i skučen… Sve su to razlozi nezadovoljstvu, ali pravilnim uređenjem čak će i najmanja spavaća soba izgledati veće i funkcionalnije nego što je u stvarnosti.

spavaca-soba (1)

Evo nekoliko savjeta profesionalalaca kako urediti malu spavaću sobu da bude funkcionalna, svježa i da nas mami na odmor i počinak.

1. Upotreba ogledala.

spavaca-soba (2)

Korištenjem ogledala vizualno ćete udvostručiti kvadraturu sobe. To je stari trik koji se koristi već stoljećima. U malim spavaćim sobama ogledala se najčešće stavljaju na vrata ormara. Ako ste u mogućnosti, postavite ogledalo u punoj veličini, od poda do stropa.

2. Ugradbene police.

spavaca-soba (3)

Plitke ugradbene police izvrsno su rješenje za pohranu stvari. Police ne bi trebale biti duboke, ne više od 20-ak cm, dovoljno da u njih stanu knjige. Ove police ujedno imaju i funkciju noćnih ormarića tako da za njima nećete imati potrebu. Krevet smješten u sredini zauzima minimalan prostor.

Ako ove police radite po mjeri, prijedlog je da ih onda napravite u punoj veličini, od poda do stropa, jer će soba izgledati veća. Poigrajte se i bojanjem pozadinskog zida.

3. Koristite kauč za spavanje.

spavaca-soba (4)

Ako je soba izuzetno mala, ne namještajte je velikim krevetom koji će u potpunosti zatvoriti prostor već za spavanje koristite kauč na rasklapanje. Dok je sklopljen, soba će djelovati veće i prostranije, a razvucite ga neposredno prije spavanja.

4. Obojite zidove istom nijansom.

spavaca-soba (5)

Ako strop obojite svijetlijom bojom od zidova, soba će djelovati manja, ali ako je strop u istoj boji kao i zidovi, oči neće moći pronaći oštre linije razdvajanja pa će se prostor činiti većim.

5. Postavite viseću ili zidnu rasvjetu.

spavaca-soba (6)

Ne zauzimajte dragocjeni prostor na noćnom stoliću nekim glomaznim lampama. Postavite zidne ili viseće svjetiljke koje će davati točno usmjereno svjetlo, a vizualno će predstavljati zanimljiv dekor. Pazite samo da prekidači za svjetiljke budu na dostupnom mjestu kako se ne bi svaki put morali ustajati.

6. Police umjesto ormarića.

spavaca-soba (7)

Noćni ormarići mogu zauaeti puno prostora u maloj spavaćoj sobi. Rješenje je ili u policama sa svake strane kreveta ili kombinaciji jednog ormarića i jedne police. Zidne police će malu spavaću sobu učiniti otvorenijom i stvoriti osjećaj dodatnog prostora na podu.

Izvor: uredisvojdom.com

Vaš komentar na članak: