OD SKROMNOG STANA DO BOGATE PALATE: Obložite zidove kamenom i uživajte u LUKSUZU (FOTO)

Može djelovati strogo i hladno, ali je najbolji prirodni izolator koji zadržava toplinu prostora je kamen. Ovaj prirodni materijal se koristi već hiljadama godina za gradnju, a posljednjih decenija i za dekorativno oblaganje zidova.

kamen-zid (1)

Kamen je jedinstven materijal i svojom čvrstoćom, strukturom i bojom ostavlja utisak sofisticiranosti, kvaliteta i dugotrajnosti.

Kameni zid u enterijeru može djelovati strogo i hladno, međutim, to samo tako izgleda, jer je kamen zapravo najbolji prirodni izolator koji zadržava toplinu prostora. Razni su načini da se ublaži osjećaj hladnoće, na primjer, postavljanjem kamina na toj strani gdje je zid od kamena, čupavih tepiha ili krznenih prostirki ispred zida. Mogu se staviti i saksije sa biljkama ili pojedini predmeti toplih boja.

kamen-zid (2)

Bilo da je stan uređen u rustičnom, klasičnom ili modernom stilu, upotreba kamena može da oplemeni svaki prostor. S obzirom na to da ne postoje dvije iste strukture kamena, samim tim postoji beskonačno mnogo kombinacija i načina kako da se primjeni u prostoru. Bitno je napomenuti da ne treba pretjerivati sa kamenim oblogama, jer se može stvoriti neželjeni efekat. Ukoliko je prostor u koji želimo da dodamo kamenu oblogu male kvadrature, preporuka je da se nikada ne oblažu cijeli zidovi, već samo jedan manji segment.

kamen-zid (3)

Kamen je veoma popularan kao dekoracija u svim prostorijama u stanu, počevši od dnevne, spavaće sobe, pa do kupatila i kuhinje, jer veoma dobro reaguje na vlagu. Kamen u dnevnom boravku najbolje će izgledati ako je postavljen na zid gdje se nalazi televizor, a potpuni efekat se postiže instaliranjem malih spot svjetiljki u plafonu, čime se dodatno osvjetljava tekstura i ističe njegova hrapava strana. Nakon što se kamen postavi ili ugradi, treba ga zaštititi posebnim lakom, jer naglašava njegovu ljepotu i strukturu.

kamen-zid (4)

Svejedno je da li je kamen u obliku malih pločica ili većih ploča, jer uz pravilno postavljenu i usmjerenu rasvjetu postaje izuzetan detalj u prostoriji. Šarm ovog prirodnog materijala dolazi do izražaja ako se kombinuje sa drvetom koje daje efekat topline u prostoru, ili staklom koje odražava eleganciju i krhkost. Mada je kamen danas dosta pristupačniji nego nekada, i dalje mu je cijena visoka. Jeftinija varijanta je obloga od vještačkog kamena koja lijepo izgleda, ali nije otporna na vatru i vlagu, pa je zbog toga njena primjena ograničena. Ne preporučuje se postavljanje u kupatilu, kuhinji, oko kamina i drugih grijnih tijela, kao ni u eksterijeru.

kamen-zid (5)

LAKO ODRŽAVANjE

Prednosti kamenih obloga su mnogobrojne: dugotrajnost i lako održavanje, prirodan i rustičan izgled prostora, širok spektar vrsta, boja i tekstura za svačiji ukus i budžet. Kamen je veoma dobar zvučni izolator i ekološki prihvatljiv materijal.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: