25/06/2017 | Uređenje | Komentari

ZA SVAČIJI UKUS: Dizajneri otkrivaju – Ovako se uređuje stan iz snova

Dizajneri interijera godinama sakupljaju vrijedna iskustva i prate trendove u uređenju doma pa je baš zgodno kada nam otkriju koju tajnu kako dobiti lijepo i moderno, ali ugodno uređen prostor.

dnevna-soba

Prvi korak – složite paletu boja

Planirate li urediti više prostorija u svome domu, možda je zgodno iskoristiti savjet dizajnera interijera Garyja McBournija. Prije većih uređenja prvi korak je slaganje paleta boja koje se provlače kroz dom. McBournie obično odabere nekoliko boja koje se međusobno nadopunjavaju kroz zidove, pločice, namještaj i detalje pa u svakoj prostoriji.

Posebne komade stavite u fokus

Imate li omiljeni komad namještaja pronađite savršeno mjesto za njega, neka bude u centru pažnje. Kako dizajneri uvijek i savjetuju, dobro uređen dom odlikuju predmeti koji nešto znače vlasniku ili su odvažni pa će primjerice starinsku kadu staviti na sred kupaonice i još više uživati u opuštajućim kupkama.

Kako stvoriti dojam prostranijeg dnevnog boravka

Nemamo svi velike stanove ili prostrane dnevne boravke pa je svaki trik za ljepši prvi dojam itekako vrijedan. Osim osnovnih pravila da kod manjih prostorija zidovi trebaju biti svijetlih boja i bez previše namještaja, od koristi je i savjet dizajnera interijera Todda Romana. Kod uređenja manjih prostorija uvijek pazi da namještaj nije jako visok pa će boravak izgledati prostraniji, a drugi Romanov trik su velika zrcala. Omogućavaju više prirodne svjetlosti i vizualno povećavaju prostor. Ako vam se sviđa francuski šik stil uređenja i kombinacije sa zrcalima onda će vam se svidjeti savjet Jana Showersa. Za House Beautiful kaže zrcala postavlja na cijele zidove, ali s presjecima i raznim redom kako prostor ne bi djelovao poput izloga.

I Elizabeth Pyne se slaže da kod manjih prostora posebno treba obratiti pažnju na veličinu namještaja pa je dala zanimljiv primjer s foteljama. Odabrala je fotelje koje imaju jedva vidljive naslone za ruke. Veličina sjedišta je i dalje dovoljno velika, ali fotelja neće zakrčiti boravak jer djeluje manja nego što uistinu jest.

U što se isplati uložiti novac

Zidove ćete lako sami ponovno obojiti ako vam s vremenom dosade, baš kao što uvijek možete kupiti kakav sitni detalj i osvježiti prostoriju. No, novu sjedeću garnituru i velike komade namještaja nećete mijenjati svakih par godina, a kamoli jednom godišnje. Kod odabira takvih komada namještaja pripazite na kvalitetu, udobnost, mjere i izdržljivu tkaninu, posebno ako imate malu djecu pa ćete i češće imati zamrljane otiske po omiljenoj stolici i sofi.

Svjetliji strop – veća kuhinja

Kod kuhinje većinom svi imamo isti problem – nedostatak prostora, od kuhinjskih ormarića pa do radne površine na kojoj se nalaze mali aparati i razne stvari koje nemaju svoje mjesto. Prvo što možete učiniti jest zasukati rukave pa se riješiti svega što zapravo ne koristite. Imate li visoko postavljene gornje kuhinjske ormariće, skroz do stropa, kuhinja se možda čini tamnijom, ali i tu si možete pomoći bojanjem stropa. Dizajnerica Caitlin Moran kaže kako u takvim slučajevima strop oboji u nešto bljeđu boju od zidova pa je cijela kuhinja odmah prostranija.

Dva koraka do prostranije kupaonice

Ukoliko ste se odlučili preurediti kupaonicu, a nije prostrana koliko biste htjeli, dizajneri imaju dva aduta u rukavu, ali oni vrijede za ljubitelje tuširanja. Savjet je da stavite staklena vrata na tuš i iste pločice kakve su na podu. Tako ćete stvoriti produžetak kupaonice i činit će se većom.

Tepih je ‘must have’ dodatak

Svaki prostor je ljepši ako ga opremite tepihom. Prije svega je važno da tepih bude od prirodnih tkanina zbog vašeg zdravlja. Dizajneri interijera kažu kako je tepih u uređenju doma najbolji osnovni komad, baš poput obične bijele majice koja tvori idealan stajling. Također, trenutno su in čvršći tepisi, na primjer od jute.

Jastuci i dalje suvereno vladaju šik dizajnom

Posljednjih nekoliko godina svaka sjedeća garnitura ili lijepo složen bračni krevet ima jastuke različitih dimenzija, uzoraka i tekstura. I to će potvrditi razni dizajneri interijera poput Melisse Warner koja uređuje luksuzne domove u Kaliforniji. Ona smatra da su primjerice samo dva jastuka na garnituri nekako siromašna i zato je važno da budu različiti i da ih bude što više.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar na članak: