IDEALNA PORODIČNA BAŠTA SRBIJE: Dvorište kao iz bajke (FOTO)

Dvorište lajkovačke porodice Milijanović kao da je izonilo iz kakve bajke! Prepuno zelenila i na stotinu raznobojnih ruža i cvjetova, njihovo okruženje koje prilježno i sa mnogo ljubavi uređuju već deceniju – tokom jednog nagradnog konkursa, u izuzetno oštroj konkurenciji – proglašeno je za idealnu porodičnu baštu u Srbiji!

srb-dvoriste-bajka-(4)_620x0

O okućnici koja se prostire na oko 16 ari brinu se domaćin Tomislav, njegova supruga Mirjana, te sinovi Miloš i Mirko – profesori informatike u lajkovačkoj osnovnoj, odnosno srednjoj školi – ali i snaha Bojana. Uz obilje zelenila, zajednički su osmislili i fontanu, uz ljetnjikovac u središtu dvorišta…

- Roditelji su prije desetak godina počeli da uređuju ovaj prostor, a prve biljke su dobili od prijatelja – kaže Mirko Milijanović. – Sav novac od nagrade za osvojeno drugo mjesto u izboru najljepšeg dvorišta, koju nam je 2007. dodjelila opština Lajkovac, uložili smo u nabavku ruža, zimzelenog drveća i drugih biljaka.

Milijanovići, tako, u dvorištu uspešno gaje limun – koji redovno daje plodove – a ove godine su zasadili i bananu, pa očekuju da se i ona primi i, u dogledno vreme, da rod…

srb-dvoriste-bajka-(3)

- Dvorište svakodnevno uređujemo, najčešće brat i ja – kaže Mirko. – I, nije teško. Uz veliku ljubav, biljke uspevaju, ali je potrebno i mnogo strpljenja, umješnosti i vremena, dok ne iskažu punu ljepotu. To naročito važi za ruže, koje u vrijeme cvjetanja živopisnim, jarkim bojama dodatno ukrase dvorište…

Miloš i Mirko ističu da za uređenje i održavanje ovakve ljepote, ipak, nije potrebno mnogo novca. Ali volja i trud su – neophodni.

srb-dvoriste-bajka-(2)

- Mnogi su, vidjevši ljepotu našeg dvorišta, počeli da uređuju svoje okućnice – kažu braća Milijanović. – Sa njima smo u stalnom kontaktu, dijelimo savjete, ali i biljke. Posredstvom interneta kontaktiramo i sa ljubiteljima vrtova iz inostranstva… Jednostavno, smatramo da bi i Srbija bila ljepša kada bi nam dvorišta bila uređena!

srb-dvoriste-bajka-(1)

- Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, naše dvorište su, u okviru nastave biologije, posjetili i učenici OŠ “Mile Dubljević” iz Lajkovca, koji su bili oduševljeni obiljem zelenila, a posebno ruža – veli Mirko Milijanović.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: