26/07/2017 | Uradi Sam | Komentari

Koliko košta izgradnja kamina: evo kako se pravi moderan kamin (UPUTSTVO + CIJENA)

Kamin može biti otvoren ili sa vratancima, kliznim i lift vratima. Rustični odnosno, engleski i francuski kamini, obično se rade kao otvoreni dok su moderna rješenja najčešće sa lift vratima.

kamin

Dimenzije kamina

Dimenzije kamina se prije svega odnose na njegov svijetli otvor. Dimenzije se kreću od 50 x 35cm pa čak i do dva metra širine i jedan metar visine.

Visina ložišta kod modernih kamina je između 35 i 50cm. U ugostiteljskim objektima kamin je često na većoj visini zbog uočljivosti. Dubina klasičnih kamina ne bi trebala biti manja od 50cm. Sa staklom, dubina ne bi trebala biti manja od 60 do 70cm. Potuno otvorene kaminske nape, bez stakla, ne bi trebale biti manje od120 cm u prečniku (ako su otvorene sa svih strana).

Minimalna dimenzija dimnjaka za manje kamine je prečnika 20 cm, minimalne visine 6 metara. Za veće kamine neophodni su veći dimnjaci prečnika 30-40 cm. Dimnjačka kapa treba da spriječi prodor kiše u dimnjak ali ne smije da guši strujanje vazduha.

Kamini mogu biti otvoreni sa jedne, dvije, tri ili četiri strane. Transparentnost znatno smanjuju funkcionalnost i toplotni učinak kamina.

Vrste kamina

Na našem tržištu su u ponudi čelični il i šamotni kamini. Šamotni kamini griju samo zračenjem bez osjetnog efekta toplog vazduha, tako da je u neposrednoj blizini kamina pretoplo a na 5-6 metara se grijanje ne osjeti. Cijena šamotnih kamina je od 1500 do 2000 eura.

Kamini sa čeličnim ložištima su složeni za ugradnju i obično ih ugradjuje sam proizvođač. Cijena kamina sa čeličnim ložištem je od 2000 do 2500 eura.

Tamo gdje ne postoje uslovi za ove kamine, zamjena su bioetanolski (alkoholni) gorionici. Iako isparenja pri sagorijevanju kod ovih kamina nisu štetna, može se ugraditi ventilacija.

kamin2

Pravljenje kamina: korak po korak

1. Prije postavljanja ložišta potrebno je zaštititi pod kartonima, limom ili starim tepihom. Čelično ložište se kupuje gotovo i dostavlja na mjesto montaže.

2. Priključak kamina na dimnjak se obično vrši metalnim cijevima debljine 2-3mm ili prohromske 1-2mm, adekvatnog prečnika. Često mogu sresti i rješenja od tanjih limova, pa čak i fleksibilnih crijeva, koja su uglavnom kratkog vijeka. Najbolji je armirano-zidano-malterisani priklučak na dimnjak. Ipak za ovo rješenje je potreban visoko kvalifikovan monter da bi se izbjegle tehološke zamke koje nastaju uslijed toplotne dilatacije upotrebljenih materijala.

3. Ložište i priključci se oblažu gipsom i vrši se priprema za postavljanje finalne obloge kamina.

4. Materijala za oblogu su različiti: od običnog malterisanog zida, rustično obrađenog, preko fasadnih tehnika, tapeta i stare cigle, prirodnog i vještačkog kamena i keramike, pa sve do mermera, granita, toniranog stakla i raznih mozaika. U ovom slučaju riječ je o prirodnom kamenu.

5. Postavljanje obloge je prvo izvedeno u donjem dijelu kamina. Nakon toga se postavlja mermerna ploča na koju se nastavlja postavljenje kamena u gornjoj zoni kamina.

6. Najčešće gorivo za kamine je drvo i drveni briketi. Ugalj nije preporučljiv jer je praktično nemoguće izolovati neprijatan miris sagorijevanja. Za loženje se uobičajeno koristi dobro osušena (1 do 2 godine) grabovina, bukovina, cerovina ili hrastovina. Potrebno je obezbjediti i sitna, suva drva za potpalu, kao i hartiju, hepo ili celulozne kocke.

Vatra se loži što dalje od otvora, iz funkcionalnih i sigurnosnih razloga.

Savjetujemo da sve radove vezane za izgradnju i puštanje u rad kamina prepustite stručnim licima.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: