Koliko košta dekorativna cigla na zidu: evo kako sami da postavite dekorativnu opeku (KORAK PO KORAK)

Industrijski stil u enterijerima definitivno je u modi. Međutim, ukoliko opremate prostor u novogradnji malo je vjerovatno da ćete da zidovima zateći opeku. Stoga, postavite je sami! I to na karakterističan zid.

dekorativna-cigla

Cijena dekorativne opekem koja je postavljana u ovom primjeru, iznosi oko 40 eura/m2 dok je za fug masu, koja pokriva 15 m2, izdvojeno oko 120 eura što znači da je cijena po kvadratu 8 eura. Cijena postavke iznosi 15 eura po kvadratu a u cijenu je uključen i materijal za lijepljenje. Suma sumarum, ukupna cijena dekorativne opeke na zid košta oko 63 eura/m2.

Naravno, postoje i jeftinije varijante dekorativne opeke čija se cijena kreće oko 20-25 eura/m2

Debljina dekorativne opeke je oko 2 cm i na nju se sa zadnje strane pažljivo nanosi ljepak, uglavnom fleksibilni, jačine C2. Ljepak je potrebno da je normalne gustine ukoliko je zid ravan. Ukoliko na zidu postoje veće neravnine, potrebno je da ljepak bude nešto gušći pošto je potrebno da se nanese veća količina ljepka.

Dekorativna opeka se uglavnom postavlja smaknuto za pola širine. Sredina listele se postavlja na mjesto fuge donjeg reda.

Za pravljenje jednakih odstojanja može se koristiti armaturna šipka od 8 illi 10 mm ili drvene odstojnice. Armaturna šipka pogodna je jer se može koristiti više puta.

Preporučuje se da izvodi za utičnice i prekidače pozicioniraju na sredini reda opeke.

Savjetuje se da dekorativnu opeku slažete do visine od oko jednog metra i zatim da se sačeka da se lepak osuši. Sledećeg dana mogu se ukloniti armaturne šipke i nastaviti s lepljenjem.

Fugovanje dekorativne opeke vrši se specijalnim fug masama koje se kupuju uglavnom kod proizvođača opeke. Potrebno je da ova fug masa bude polu suva. Ukoliko fug masa bude vlažna, moguće je da će fuga curiti pa će izgledati neuredno a i sama opeka može da promeni boju u dodiru sa vlagom.

Fugovanje zahtijeva preciznost i vreme. Uz pomoć specijalne tanke špakle, fug masa se nabija između opeke.

Od fug mase će na kraju umnogome zavisiti konačni utisak koji vaša opeka ostavlja. Sa svjetlijim tonovima fug mase opeka više dazi do izražaja.

Nakon što se fuga osuši, dobro iščetkajte zid od opeke.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: