Ne, ovo nije Hobbit kuća! Ovo je Čajnica, najslađa zemunica Danice i Jože Kolarič! (FOTO)

Ne, ovo nije Hobit kuća! Ovo je priča o jedinstvenoj harmoniji čovjeka i prirode.

Čajnica (1)

U velikom biljnom parku punom cvijeća, mirisa i nektara u ugodnoj atmosferi čeka vas pravo iznenađenje. Prekrasan pogled na okolna brda i kao u fatamorgani kućica iz bajke, Čajnica. Dom je to jedne velike priče, u kojoj je ostvaren dugo sanjan san. Sigurno skrivena u brdu i prekrivena mekim tepihom trave Čajnica se nameće svojim jedinim vidljivim zidom i poziva vas da ju pogledate iznutra.

Danica i Jože Kolarič napravili su nevjerojatnu zemunicu u mjestu Sveta Ana, nedaleko od Maribora u Slovenskim Goricama, u Štajerskoj, koja plijeni pažnju nevjerojatnim krajolikom u kojem je smještena i još šarmantnijim interijerom. Naime, Čajnica je ukopana u zemlju i prekrivena travom tako da je potpuno stopljena s vrtom koji je okružuje, a s puno ljubavi i mašte izgrađena je od krovišta napuštene i dotrajale kuće stare 200 godina.

Čajnica 23

Slovenske Gorice inače krasi predivna priroda, livade, obradive površine i vinogradi. Stoga ne čudi da su Danica i Jože Kolarič upravo ovdje odlučili stvoriti zelenu oazu s više od 200 vrsta biljaka od kojih rade čajeve i med.

Čajnica 1

 

Čajnica 10

Cijela priča je započela prije dvadesetak godina. Naime, na ovoj je divnoj livadi nekada rasla vinova loza, kao i u većini Štajerske. No, Danica i Jože željeli su nešto drugačije što će ih ispunjavati i činiti sretnim. I odluka je pala. Vinograd su počupali i posadili ljekovito bilje za koje danas imaju i ekološki certifikat. Sve je ovdje potpuno prirodno i zdravo, a osim biljaka uzgajaju i pčele, proizvode svoj med, tinkture, sirupe …

Čajnica 5

Ideja o gradnji kuće je došla spontano. Željeli su objekt koji će biti u potpunom skladu s prirodom pa se nekako samo po sebi nametnula ideja o gradnji zemunice koja neće narušavati ovaj prirodni sklad već na najbolji mogući način biti dio cijele priče.

Čajnica 4

Na početku im nitko nije vjerovao da će izgraditi kuću ispod zemlje, ali je Danica znala točno što želi. Sama je osmislila i nacrtala projekt kuće te uz pomoć grupe bliskih i dragih prijatelja ostvarila svoj san. Kako je objekt ukopan u zemlji, zbog moguće vlage trebalo ga je završiti u izuzetno kratkom roku. Točnije, tijekom jednog ljeta, u čemu su i uspjeli.

Čajnica 7

Zemunica je izrađena od drva u pjeskovitom terenu, a sa zadnje strane ima potporni zid od betona koji ju štiti od obrušavanja zemlje. Na kraju su cijeli gornji sloj kuće zasuli zemljom pogodnom za rast trave koja je s vremenom prekrila krov pa sada zemunica izgleda kao prava Hobbit kućica.

Čajnica 8

Zanimljivo je još i to da su cijelu kuću, vrt i ostale objekte na posjedu izradili od već korištenih i odbačenih predmeta i materijala.

Čajnica 9

Pa su tako drvene grede i veći građevinski materijal spasili s jedne stare urešene kuće, dok je sav namještaj u Čajnici rezultat dugogodišnjeg kolekcioniranja odbačenih stvari Danice, koje se u konačnici isplatilo i dobilo svoj novi dom u kojem vrlo lijepo pristaje. Kompletan interijer koji je više nego šarmantan, vlasnica je sama uredila, a izgleda ugodno i toplo. Čestitamo!

U nastavku možete pogledati kako je nastajala Čajnica!

Foto: Čajnica

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: