28/01/2017 | Ostalo,Uradi Sam | Komentari

NAPRAVITE SAMI prirodan dezodorans BEZ TOKSINA!

Dezodorans je jedan od najpotrebnijih kozmetičkih proizvoda, bez kojeg malo ko može da izgura dan.

Sapun

foto-ilustracija: pixabay

Koliko puta vam se dogodilo da ste taman krenuli da izlazite iz stana, potpuno skockani, ali ste se sjetili da ipak nešto nedostaje?

Slobodno možemo da kažemo da je navika stavljanja dezodoransa postala toliko bitna da smo na njih jednostavno „navučeni“. Ponekad ih stavljamo i bez potrebe i kada znamo da sigurno nećemo imati naporan i užurban dan. Prosto, volimo da smo sigurni.

Međutim, hemija koju svaki dezodorans podrazumijeva nije toliko dobra za naše tijelo.

Toga nismo potpuno svjesni, pa ga i zanemarujemo.

Srećom, u ovo vrijeme moguće je pronaći one koji ne sadrže parabene i aluminijum (potencijalne uzročnike raka dojke), ali i dalje se u njima nalaze sastojci zbog kojih se brinemo.

Da više ne biste mislili o tome svakog dana kada vam ruka posegne za kutijicu u kojoj vam se nalazi omiljeni osvježivač, najbolje je da sami napravite svoj prirodni dezodorans.

Potrebno je:

– 20 grama sode bikarbone

– 16 grama skroba

– 35 grama djevičanskog kokosovog ulja (možete da ga nađete u boljim prodavnicama zdrave hrane).

Priprema:

U maloj posudi pomješajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Prebacite u manju plastičnu posudu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smjesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomjera ka gore), smjesu možete ubaciti i u nju.

Napomena: Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.

Ovaj dezodorans djeluje podjednako efikasno kao bilo koji kupovni i ne ostavlja tragove na odjeći. Ako se držite mjera iznad, ova količina bi vam bila dovolja za mjesec i po do dva.

Izvor: vestinet.rs

Vaš komentar na članak: