02/01/2018 | Kuće i Vile | Komentari

IZGRADNJA KUĆE ZA JEDAN DAN

Izgradnja montažnih objekata u našoj zemlji je nedovoljno zastupljen način gradnje, a svi oni koji se odluče da zidaju krov nad glavom, ne uviđaju prednosti materijala sa kojima se za kratko vrijeme i za pristojan budžet može obezbjediti stambeni ili poslovni prostor.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Gradnja montažnih kuća tehnologijom strukturno izolacionih panela, poznatijih kao SIP, na našim prostorima u građevinarstvu pojavila se prije nekoliko godina, a cijeli objekat se pomoću njih može završiti za jedan dan.

SIP paneli su vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju. Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dve snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama. Kuće se brzo grade jer se zidovi sijeku po zadatim mjerama još u fabrici, dok ih na licu mjesta majstori sklapaju. Pošto su ploče sječene po već određenim mjerama, a po želji kupaca, kada počne postavljanje nije potrebna dorada.

Cijena zavisi od veličine i debljine, ali i od proizvođača, ali su razlike uglavnom minimalne. Za ploče za pod i krov neophodno je izdvojiti oko 42 eura po kvadratu. Noseći zidovi su oko 36 eura, unutrašnji 30, dok je za plafone potrebno izdvojiti oko 15 eura za metar kvadratni.

Kod ovakvog načina gradnje nema betonskih i zemljanih radova, sporih poslova i unajmljivanja velikog broja majstora. Paneli su različite debljine, i razlikuju se oni koji se koriste za pregradne zidove od onih koji se postavljaju sa spoljnih strana. Debljina SIP panela od 15 centimetara može da zamjeni zid zidan od cigle koji je debeo 150 centimetara.

Međutim, ovaj vid gradnje objekata još nema širu primjenu na našim prostorima. Građani su nepovjerljivi.

- Sa aspekta struke ne postoji nikakva zamjerka što se tiče ovih materijala, ali ljudi i dalje imaju predrasude – objašnjava Ana Mrkobrada, arhitekta. – Kada predočim sve prednosti i predložim da se izgradnja vikendice ili nekih privremenih objekta gradi SIP panelima, radije se opredjeljuju za klasično zidanje blokovima i ciglom.

Foto: Brizmaker

Foto: Brizmaker

Prema riječima Mrkobrade, prednost SIP panela je i protivpožarnost objekta koji je nekih 70 minuta na 700 stepeni.

Kuća napravljena od SIP panela može lako da se dogradi i proširi. Ekološki štede energiju, kuća se lako zagrije i održava temperaturu, a ploče sprječavaju prodor vlage unutar objekta. Proizvođači se bave i unaprjeđenjem završnih slojeva fasade, pa objekti izvedeni SIP panelima spolja dobijaju izgled kamena ili opeke.

PRVA PROIZVODNjA U SAD

Strukturno izolacioni paneli su osmišljeni u SAD tridesetih godina 20. vijeka. Značajno su unaprijeđeni i uspješno primjenjeni u prvoj deceniji novog milenujuma u ekstremnim klimatskim i raznovrsnim geografskim uslovima na kanadskom tržištu.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: