Uljepšajte svoje dvorište: Kako da napravite fontanu od ukrasnog kamena (FOTO)

Fontane u dvorištu ili bašti djeluju vrlo dekorativno i opuštajuće, a blagotovorni uticaj vode na čovjeka dodatno pojačava efekat. Zato fontanu treba posmatrati kao ključno mjesto u spoljašnjem prostoru, jer u potpunosti mijenja njegovu atmosferu.

fontana-od-ukrasnog-kamena (1)

Šum vode štiti od spoljašnje buke i tako stvara prijatan, opuštajući ambijent, a fontane privlače i ptice, što donosi posebnu notu romantike i osjećaj prirodnog okruženja.

Zidanje fontane, međutim, često iziskuje mnogo novca i vremena provedenog sa majstorima, pa vam predstavljamo jednostavan način da sami napravite savršenu fontanu od ukrasnog kamena koja će postići isti efekat.

Potrebno vam je nešto alata, nekoliko posuda i cijevi, kao i ukrasni kamen od koga ćete napaviti „konstrukciju“, a najbolje od svega je to što za samo jedan dan možete da izgradite svoje malo umjetničko djelo u kome ćete uživati.

Potreban materijal:

Velika dekorativna spoljašnja posuda
Duboka posuda
Plitka posuda
Pumpa i bakarna cijev
Ventil
Vodootporni ljepak
Riječno kamenje i šljunak
Električni kabl
PVC cijevi
Produžni kabl i izvor energije blizu ove male fontane
Skalpel ili nož
Makaze
Bušilica
(Opciono) farba u odabranoj boji

fontana-od-ukrasnog-kamena (2)

Postupak izrade:

1. Ovaj poduhvat počnite kopanjem mjesta na koje ćete pozicionirati „basen“ fontane. Preporučljivo je da rupa bude malo veća od basena fontane, kako biste u nju smjestili PVC cijevi koje izoluju kabl za napajanje. Možete da stavite nekoliko komada riječnog kamenja na dno posude, jer će oni obezbjediti čvrstinu. Nakon toga, stavite pumpu u sredinu posude i povežite je na cijev, pa instalirajte ventil. Ubacite kabl kroz PVC cijev kako biste ga izolovali.

2. Sljedeći korak je montiranje dekorativne posude i gornjeg rezervoara za vodu, a čvrstinu joj možete obezbjediti tako što ćete je pričvrstiti vodootpornim vezivom (ljepkom), i to nakon što ste napravili otvore za bakarne cijevi.

3. Napunite posudu sa vodom i ventil će biti otvoren. Postavite riječno kamenje ili dekorativne predmete oko fontane, sakrijte PVC cijevi koje izoluju kablove da bi fontana imala što prirodniji izgled. Uvjerite se da glavno napajanje radi dobro prije nego što završite fontanu, kako biste izbjegli buduće probleme.

4. Na kraju cijelog postupka izrade uključite fontanu i vaš kreativni poduhvat biće završen. Bašte sa fontanama idealne su za vježbanje i meditaciju, možete i da je ukrasite hranilicama za ptice i napravite pravi vrt, što će obezbjediti još prijatniju i maksimalno umirujuću atmosferu u vašem dvorištu ili bašti.

Pogledajte fotogaleriju:

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: