15/08/2015 | Featured,Kuhinja | Komentari

Kuhinja i dnevni boravak u jednom? Zašto ne?!

Kuhinja je kroz vrijeme doživljavala svoje transformacije, kako u funkcionalnom i estetskom smislu, tako i u položaju u prostoru. Nekad isključivo samostalna, zatim povezana s blagovaonicom, na svom razvojnom putu došla je do faze kada se uspješno integrira s dnevnim boravkom.

Posljednjih nekoliko godina kuhinja dobiva na važnosti u interijeru, jer nije više prostor u kome se samo priprema hrana već postaje mjesto okupljanja i druženja. Ima izuzetno važnu ulogu u oblikovanju prostora, jer nije skrivena iza zatvorenih vrata – već otvorena, privlačna kroz moderan dizajn, suvremene materijale i tehnologije.

Najnoviji trendovi ostavljaju mogućnosti povezivanja kuhinje direktno s dnevnim boravkom, bez blagovaonice kao „tampon zone“. Ovakav međuodnos kuhinje i dnevnog boravka otvara nove izazovne mogućnosti u kreiranju prostora, ali i same kuhinje, koja stilski postaje slična komadima namještaja koje susrećemo u dnevnom boravku.

kuhinja i dnevna02

Mogućnosti idu i korak dalje te se kuhinja, osim prostorno, i dizajnerski kroz namještaj integrira u jedinstvenu cjelinu s dnevnim boravkom. Ovakve prostorne kompozicije postaju atraktivne i u kontekstu kuhinje i dnevnog boravka. Dobivaju novu dimenziju u kojoj blagovaonski prostor ima slobodu smještaja u prostoru. Kuhinjske nape, postaju poput lustera naglašeni dijelovi stropa te se stilski – povezivanjem ili naglašenim kontrastom, povezuju s preostalim rasvjetnim tijelima u prostoru, a posebno onima na stropu.

Kuhinjski zid, u ovakvim integriranim kombinacijama, može uspješno poslužiti kao dekorativni paravan za cijeli prostor. Dekoracija zida može biti profinjena, dekorirana dodatno svjetlosnim efektima, ali i vrlo otkačena, u zavisnosti o korisnicima prostora i njihovim ukusima.

Integracija kuhinje i dnevnog boravka vrlo je atraktivna u većim stambenim prostorima, a dodatno funkcionalna i preporučljiva u manjima, gdje se ovakvim povezivanjem i preklapanjem funkcija stvara prostor za nove sadržaje.

Izvor: zena.ba

Vaš komentar na članak: