U borbi protiv insekata pomažu i krastavci, pelargonije, neveni…

Oni su posvuda i vole se zavlačiti u naše domove. Često su vrlo neugodni i stoga ih se želimo riješiti ili spriječiti da budu gosti u našoj kuhinji, sobama… Evo kako!

Zaboravite sprejeve i različita kemijska sredstva, jer su opasna i za nas, za kukce, okoliš, kućne ljubimce… Pokušajte s provjerenim eko receptima.
Valja znati da kukci vole prljave okruženja, posebno ih privlači miris hrane. Stoga kuhinju treba držati čistom, a hranu pravilno skladištiti. Tako izbjegavamo najezde mrava, žohara, muha…

Drugo važno pravilo je – bolje spriječiti nego liječiti. Dakle, preduhitrimo ih!

Kad otkrijte kolonu mrava, prveo detaktirajte otkuda dolaze, a onda njihov put pospite mljevenom kavom, s nekoliko kapi limuna ili cimetovog praha. Korisne su i kriške krastavca, paprike i sušene metvice. Na prozorske daske i balkone postavite kore naranče ili limuna i napunite ih s klinčićima: miris koji se šiti prostorom nama je ugodan insektima neugodan.

Da bi se riješili komaraca maknite sve posudice (i druge različite predmete) u kojima se može zadržavati voda. Zasadite biljke koje ih tjeraju, primjerice, pelargonije, bosiljak i metvica… Te biljke parminirat će zrak, ali i rastjerati komarce.

Ne zaboravite eterično ulje citronele: razrijedite ga u vodi pa s dobivenim losionom poprskajte lončanice, prozorske klupice i, zašto ne, kožu.

Ako prostor dopušta, možete posaditi neven, biljku čiji miris daleko odvraća sve leteće insekate. Insekti ne vole lovor, lavandu, žohari češnjaka… Ako želite ukloniti ose s prozorske daske najučinkovitiji lijek je prepržena zrna kave. Pčele možemo odvratiti od našeg doma s lovorom, bosiljkom i geranijem, pelinom…

Izvor: domivrt.vecernji.hr

Vaš komentar na članak: