Kreveti na kat – zanimljivo rješenje za dječje sobe

Namještaj u dječjim sobama mora biti praktičan i siguran, no treba ostati i dovoljno praznog prostora za dječje aktivnosti i igru. Ako imate dvoje ili više mališana, racionalno rješenje nude kreveti na kat.

Prilikom uređenja interijera, dječje sobe su jedne od najzahtjevnijih prostorija; potrebno je uskladiti želje djeteta s financijskim mogućnostima i kvadraturom prostora. Ukoliko sobu dijele braća ili sestre, prostor se može maksimalno iskoristiti postavljanjem okvira kreveta jednog iznad drugog, odnosno krevetom na kat.

Uz klasične samostojeće krevete na kat, proteklih godina veliku popularnost stječu i multifunkcionalni komadi namještaja koji uz krevete sadrže i radni stol, ormar i/ili police za knjige. Elementi koji su dotad zauzimali veći dio sobe, sada se nalaze na jednom mjestu čime se preostali slobodni prostor može ekonomičnije iskoristiti, a sve sitnice će djetetu uvijek biti pri ruci.

Mnogi modeli imaju pomične dijelove, pa se tako tijekom dana kad nisu u uporabi, kreveti mogu jednostavno sklopiti. Do gornjeg kreveta obično vode malene ljestve, iako na gornjem krevetu zbog sigurnosti ne bi trebala spavati djeca mlađa od 6 godina. Gornji krevet također mora biti ograđen zaštitnom ogradom kako spavač u snu ne bi pao. Poželjno je da je ograda postavljena sa svih strana, a ne samo sa bočnih. Također, kako bi ljestve po noći bile što vidljivije, u njihovoj blizini treba osigurati lampu ili neki drugi izvor svjetla.

Umjesto ljestvi, pojedini kreveti na kat imaju ugrađene stepenice koje vrlo često služe i kao ladice odnosno prostor za skladištenje igračaka, knjiga i drugih potrepština.

Osim u dječjim sobama, kreveti na kat često se koriste i u mnogim drugim prostorima manje kvadrature a koje dijeli nekoliko ljudi, poput studentskih domova i hostela.

Izvor: dom2.hr

Vaš komentar na članak: