10/05/2015 | Featured,Ostalo | Komentari

Ljepote zimskih vrtova

Većina ljudi zimu većinu vremena provodi u zatvorenom, dok se boravak u vrtu svodi na najmanju moguću mjeru.

No iako je zima, ne znači da u zelenilu ne možemo uživati u potpunosti i to na način da uz kuću sagradimo zimski vrt. Takvu mogućnost imaju oni koji žive u obiteljskoj kući uz koju ima dovoljno prostora za podizanje zimskog vrta. Mnogo je onih koji mogućnosti za izgradnju zimskog vrta nemaju, ali zato u sklopu svog stana imaju verandu. Razlika zimskog vrta i verande u stvari i nije tako velika. Kod zimskog vrta su sve stranice uključujući i plafon izgrađeni od stakla, dok kod verande staklene stijenke nadsvodi uobičajeni zidani strop. No i ovdje će većina biljaka koje uspijevaju u zimskom vrtu pronaći sasvim dobre uvjete za rast i razvoj.

Iako zimski vrtovi imaju svoje prednosti u bilo koje vrijeme na bilo kojem mjestu, njegove pozitivne strane možda su ipak najuočljivije u zimsko doba, kao i u većim gradovima. S obzirom da zimi puno vremena provodimo u zatvorenom prostoru što nas često čini neraspoloženima, zimski vrt može imati zaista veliki značaj. Uživanje u zelenilu u toplini svoga doma za vrijeme hladnih pa i snježnih dana, želja je, ali i potreba mnogih. Zimski bi vrtovi uvijek trebali biti orijentirani prema jugu, budući da će na južnoj strani vrt zimi biti obasjan sunčevim zrakama koje će ugodno grijati unutrašnjost vrta, a time i troškove grijanja donekle smanjiti. Osim toga, na južnoj će strani vrt primati najviše svjetla, što će odgovarati većini biljaka koje u zimskom vrtu prezimljuju.

Kad je riječ o zimskom vrtu kao nastavku dnevnog boravka ili neke druge prostorije, tada je najbolje urediti ga u istom stilu i osnovnom tonu koji prevladava u ostatku prostorije. Kako sam oblik konstrukcije i njezini materijali već uvelike diktiraju budući izgled i stil, važno je napomenuti da se uz metalne i drvene okvire danas mogu naći i konstrukcije gdje se ta dva materijala kombiniraju, što uvelike olakšava njihovo unutarnje stilsko osmišljavanje.

Izvor: dom2.hr

Vaš komentar na članak: