Ideje za uređenje dvorišta

Skicirajte svoje dvorište i uključite konture vašeg doma, zajedno sa svim terasama, stazama, prilaznim putevima, površinama pod cvećem i potpornim zidovima. Dodajte karakteristike koje želite, a zatim podelite projekat na faze, tako da možete da radite po malo i da tako smanjite količinu novca koju treba da potrošite odjednom. Razmislite o konsultacijama sa pejzažnim arhitektom i pokažite mu svoje skice. Možete dobiti stručan savet za mnogo manje novca nego što bi vam trebalo da ste mu prepustili posao od nule.

1. Koristite šljunak, drobljeni kamen, betonske ploče ili izliveni beton za najjeftinije staze. Ukoliko koristite šljunak, izaberite komadiće ugaonog šljunka ili drobljenog kamena, za najmanje proklizavanje pod nogama. Izbegavajte obli šljunak ili drugi glatki kamen. Uništavajte korov kako vidite da se pojavi.

2. Opremite postojeće terase ili dvorište jeftinim garniturama za sedenje i ponekim stočićem. Pronađite nameštaj na popustu u velikim prodavnicama ili kupite polovan nameštaj preko oglasa. Dobre ponude se često mogu naći na kraju leta. Ukrasite područje nekom podnom oblogom ili tepihom, saksijskim biljkama, a možda i nekim komadom zidne umetnosti. Dodajte baklje, lampe, fenjere ili sveće za večernji ambijent.

3. Dodajte vodeni element koji ćete sami napraviti. Oprema za izradu baštenski vodenih elemenata se može kupiti u prodavnicama opreme za uređenje doma i možete ih lakoinstalirati u vašem dvorištu ili terasi. Napravite potporni zid gde god je potrebno, koristite betonske blokove sa teksturom napravljene za ovu svrhu. Drvene rešetke koje ćete ukrasiti puzavicom su još jedan jednostavan dodatak i mogu biti šarmantne i stvoriti privatnost.

4. Oštrite oštrice kosilice otprilike svakih šest nedelja tokom letnjih meseci, tako travnjak ostaje zdrav. Koristite đubrivo za travnjak, koje će mu pomoći da ostane zelen.

5. Ocrtajte novi cvetnjak baštenskim crevom za postizanje savremenih zaobljenih oblika, definišite ivice kamenčićima koji će sprečiti da se cvetnjak spoji sa travnjakom.

6. Investirajte većinu svog budžeta u biljke, drveće, žbunje i cveće koji je izvorno na vašem području, jer je najverovatnije daće cvetati. Posadite jednogodišnje biljke, i to manje nego što mislite da vam je potrebno. Možete ih podeliti sledeće godine i popunite cvetnjak tada. Počnite od semena biljke u zatvorenom prostoru, kupovinom biljaka i drveća krajem leta kada su na rasprodaji.

Često se isplati ulagati u najveće drveće koje možete priuštiti, jer ono polako raste, a veće drveće ima mnogo više uticaja na pejzaž. Međutim, pažljivo istražite. Kod nekih vrsta, manjim stablima manje smeta presađivanje nego većim stablima, i zapravo će rasti brže.

Izvor: mojenterijer.rs

Vaš komentar na članak: