Tende – univerzalna zaštita od sunca

Tende se koriste kao višestruka zaštita od sunca i predstavljaju rješenja prilagođena i primjerena svakoj individualnoj potrebi. Osim što efikasno štite od sunca, mogu staviti snažan naglasak na terasu, balkon, fasadu, kuću, zimski vrt, lokal ili restoran.

tenda-2-810x608

Vrijeme provedeno u dvorištu ili na terasi, poslije napornog dana, buke i gužve, je neprocjenjivo. Za neke ljude, ovaj dio kuće predstavlja privatnu oazu, skrivenu od znatiželjnih pogleda. Ako i vi rado koristite terasu, balkon ili dvorište, sigurno ćete raditi na uređenju i dekoraciji: saksije sa cvijećem, fontane, udobne garniture za sjedenje i odgovarajuća rasvjeta. Da biste ovaj prostor koristili u svako doba dana, bez obzira na to da li sija sunce ili pada kiša, ugradbene tende su odlična rješenja.

Ravne i zglobne tende

Ravne i zglobne tende najčešći su izbor za terase i balkone. Zahtjevi zglobne tende za prostorom su zanemarljivi: zahvaljujući tendama sve je prostore moguće efikasno zaštititi od sunca nezavisno od njihove veličine. Nosivi elementi zglobne tende jednostavno se skupljaju zajedno s tendom i gotovo su nevidljivi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagibni ugao tendi moguće je prilagoditi bilo kojem položaju u kojem se sunce nalazi – od horizontalnog do okomitog.

Ravne tende često su dostupne u kazetnim opcijama – ovakva izvedba tendu efikasno štiti i pojačava je. Kazetni oblici variraju od pravougaonih, preko okruglih do ovalnih.

tenda

Posebno praktično rješenje su zglobno ukošene tende, koje se svojim dizajnom harmonično uklapaju u fasade objekata i tako, ne samo da štite od sunca, nego daju poseban detalj mnogim javnim zgradama, bolnicama, domovima, školama…

Polukružne tende

Ovi modeli tendi se najčešće koriste za lokacije na kojima nije potreban veliki izbačaj tende.

Većinom se koriste za zaštitu izloga lokala, gdje pročelja fasade dobijaju elegantan izgled samim izgledom tende. Odlikuju se kvalitetnom eloksiranom aluminijumskom konstrukcijom (bijelo plastificiran profil i sve konstrukcijske komponente). Izvode se u dužinama od 100 do 600 cm, te u izbačajima do 150 cm, odnosno 180 cm.

tenda-balkon

Ovaj model tende je sklopiv i to ga čini različitim u pogledu fiksnih tendi. Odlikuje se jednostavnim rukovanjem i lakim održavanjem te visokom postojanošću komponenata na uslove starenja, gradskog smoga i sl.

Rolo tende su tende koje se otvaraju i zatvaraju vertikalno. Služe prvenstveno za zatvaranje velikih staklenih površina.

Pokretanje i upravljanje tendama

Kad je riječ o dnevnom korištenju tendi preporučuje se ugradnja elektromotora za njihovo pokretanje. Motor se u pravilu ugrađuje tako da je oku nevidljiv i istovremeno zaštićen od sunca.

Tende za zimske vrtove mogu se automatski pokretati s obzirom na atmosferske prilike koje vladaju vani, ali u sebi imaju dovoljno osjetljiv senzor koji se ne uključuje odmah na pojavu samo nekoliko oblaka. Osim toga, senzor za kišu takođe štiti tendu od vlage.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kod izbora tendi na raspolaganju stoji velik broj modela različitog dizajna: jednobojne, šarene, s uzorcima – u svim mogućim bojama. Konstrukcijski dijelovi tendi sastavljeni su od visokovrijednih i dugotrajnih materijala kao što je aluminijum. Svaki pojedini vidljivi dio moguće je presvući određenim premazom i tako ga uskladiti uz drugi materijal.

Ljeto bez sistema za zaštitu od sunca isto je kao kuća bez prozora – prilično neugodna situacija. Napokon, pravi sistem ne zaustavlja samo zasljepljenje, koje tokom ljetnih mjeseci proizvode sunčeve zrake, nego naš svakodnevni stambeni prostor štiti i od pregrijavanja.

WindowAwnings2

Idealan partner za zaštitu od vrućine i prejake dnevne svjetlosti su tende za terase i zimske vrtove. One su dobro rješenje za osjenčavanje prostora tokom ljetnih mjeseci, ali i u ljetnim mjesecima moguća je pojava snažnog vjetra i nevremena. Zato je dobro što su mnogi sistemi tendi opremljeni senzorima koji reaguju na vjetar i kišu – senzor se nalazi tačno na mjestu koje je pod najsnažnijim udarom vjetra.

tenda_

Izvor: dominfo.ba

Vaš komentar na članak: