Kupatila 2016: Carstvo intime (FOTO)

Kupatilo je prostor u stanu ili kući koji je doživio ubjedljivo najveću revoluciju i u posljednjih nekoliko decenija prešao je put od skrivene prostorije do današnjeg carstva intime.

prelijepa-kupatila (1)

Privatnost, udobnost, luksuz i ekstremna tehnološka rješenja današnjih kupatila uzimamo zdravo za gotovo, a zaboravljamo da je iza njih duga istorija arhitektonskih i tehnoloških promjena.

prelijepa-kupatila (1)

Kada su na vrhunskoj smotri savremene umjetnosti, Bijenalu u Veneciji 2014. u segmentu arhitekture izložena kupatila, bio je to prvorazredni art događaj i dokaz krajnje estetizacije i nevjerovatnog dizajnerskog uspona ove arhitektonske zone.

prelijepa-kupatila (2)

Kurator Bijenala Rem Kulhas označio je kupatilo kao vrhunski element u arhitekturi, fundamentalnu zonu interakcije, na najintimnijem nivou, između čovjeka i arhitekture, prenosi Kućastil.

prelijepa-kupatila (2)

To je prostor koji ne samo da kultiviše tijelo i obnavlja energiju, već razvija i afirmiše identitet, smatra Kulhas. Jedino tu ste nasamo sa sobom “bilo da se smješite ili plačete u ogledalo”.

prelijepa-kupatila (3)

Zadatak arhitekata i dizajnera je da taj susret učine što prijatnijim, da to bude zaštićena, vitalna zona naše dobrobiti u današnjem vremenu, u kojoj započinjemo i završavamo svoj dan.

prelijepa-kupatila (3)

Tom izazovu posvećuju se i najpoznatija dizajnerska imena, a nevjerovatna rješenja i koncepti imaju istaknuto mjesto na najznačajnijim evropskim sajmovima, kakvi su recimo Salone del Mobile Milano ili CERSAIE.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: