Samoodrživa kuća sagrađena za manje od 2.000 dolara

Lamar Aleksander živi u maloj samoodrživoj kući površine 40m2 koju je sam sagradio za manje od 2.000 dolara. Aleksander je autor brojnih elektronskih knjiga i uputstava u kojima objašnjava kako sagraditi jednostavnu samoodrživu kuću uz mala finansijska ulaganja, kao i druge samoodržive sisteme kao što su solarni grijači vazduha, solarni bojleri…

samoodrziva-kuca-01

Kuća funkcioniše nezavisno od elektrodistributivne mreže, a solarni sistem snage 580W i vjetrogenerator snage 400W obezbjeđuju dovoljno električne energije za napajanje malog frižidera, rasvjete, pumpe za vodu, televizora, računara i drugih kućnih uređaja. Kuću grije peć na drva i propan.

Sunplus

Ova mala kuća sastoji se od prizemlja i potkrovlja gdje su smješteni dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, radna soba i kupatilo. U ovom odlično konstruisanom malom prostoru ima dovoljno prostora za smještaj 6 gostiju.

samoodrziva-kuca-08

Aleksander dobija svu potrebnu vodu iz ručno iskopanog bunara, a kuća posjeduje sistem za sakupljanje kišnice i tretman otpadnih voda. U kupatilu ima i solarni kompostni toalet.

samoodrziva-kuca-09

Aleksanderova samoodrživa kuća se nalazi u državi Juta, a on u njoj živi oslobođen od svakodnevnih stresova, ne plaća hipoteku koju obično plaćaju ljudi koji žive u gradovima, a zbog skraćenog radnog vremena, tokom cijele godine uživa u prirodi koja ga okružuje.

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: