05/12/2017 | Kuće i Vile,Video | Komentari

OVU KUĆU MOŽETE KUPITI ZA 33.000 EURA: Ima tri sprata, a toliko je uska da stane na jedno parkirno mjesto

Pronaći dom u većem gradu može biti prava noćna mora, ali jedna firma želi olakšati cijeli proces tako što će ponuditi malene kuće.

mikrokuca (1)

Ili bolje rečeno – uske kuće, koje stanu u parkirno mjesto površine 2,4×4,8 metara, piše Interesting Engineering.

Mikrokuće u samom gradskom centru

Projektna tvrtka Casagrande Laboratory iz Helsinkija specijalizirana je za sitne domove posebno prilagođene svome okruženju.

Iako je ovaj trend sitnih kuća u zadnje vrijeme dosta popularan u svijetu, ono što razlikuje ovaj projekt od ostalih je to što, umjesto da koriste mikrokuće za bijeg od civilizacije i isključivanje iz ‘mreže’, Tikku (štap) projekt smješta kućevlasnike usred urbanog okruženja.

Svaki dom se sastoji tri etaže. U prizemlju je ured, na prvome katu je spavaća soba dok je na trećem staklenik.

Svaki je dom optimaliziran kako bi bio ekološki prihvatljiv. Solarni paneli daju energiju, dok je sama građevina izgrađena od laminirano drveta, koji je pet puta lakši od betona.

Preotimanje gradova od automobila

mikrokuca (2)

Arhitekt Marco Casagrande rekao je kako bi želio da gradovi budu više prilagođeni ljudima nego automobilima.

“Grad nije dizajniran za ljude, dizajniran je za automobile”, rekao je Casagrande.

“Sve ulice u velikim gradovima temelje se na dimenzijama automobila. Cjelo vrijeme pričamo o smanjivanju gustoće automobila u gradovima, i o useljavanju više ljudi, ali nemamo prostora za graditi”, objašnjava arhitekt.

“Nitko nije postavio pitanje parkirnih mjesta. Ona su posvuda. Tako da sav taj govor o nepostojanju prostora za izgradnju u gradovima je glupost. Ima ga posvuda, ali su ga zauzeli automobili”, kaže.

mikrokuca (3)

Projekt Tikku debitirao je na Helsinškom tjednu dizajna ovog rujna. Od onda, firma je zaprimila nekoliko narudžbi za ove domove. Troetažna jedinica košta samo 40.000 dolara (250.000 kuna), što je znatno jeftinije od visokih stambenih zgrada koje bi na kraju koštale više za istu količinu prostora.

Kuća usred džungle

mikrokuca (4)

Casagrande Laboratory već ima iskustva sa stavljanjem funkcionalnih domova u naizgled nemoguća mjesta. Tako je 2014. firma predstavila svoj projekt Ultra-Ruin.

Smjestili su kuću za jednu obitelj usred tajvanske džungle. Ultra-Ruin dom kombinirao je vitku eleganciju modernizma s ‘drevnim’ okolišem.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: