01/12/2015 | Projekti Kuća,Video | Komentari

Bio-arhitektura: Nautilus, kuća u obliku školjke

Ova bajkovita ekscentrična kuća se nalazi u Meksiko Sitiju i predstavlja jedan od projekata takozvane  ’bio-arhitekture’ Havijera Senosijana, meksičkog arhitekte čiji se rad bazira na inspiracijama iz prirode.

nautilus-3

Nautilus kuća odražava spoj moderne arhitekture i savremene umjetnosti, inspirisana je morem i krivudavim oblikom nautilus školjke. Klijenti koji su tražili od arhitekte Senosijana da dizajnira ovu kuću, mladi su bračni par sa dvoje male djece koji su odlučili da zamjene način življenja u konvencionalnoj kući za kuću koja je sjedinjena sa prirodom. Ideja je bila da se osjećaju kao stanovnici školjke, krećući se jedinstvenim prostorom unutar velikog fosilnog oklopa.

nautilus-1

Objekat je prilagođen brdovitom zemljištu koje je sa tri strane okruženo visokim građevinama grada Meksika, dok se sa zapadne strane pruža širok pogled na planinski pejzaž. Skulpturalna i hirovita, ova kuća ima ulaz u zidu na kome se nalaze šareni prozorčići od bojenog stakla, čiji je spoljašnji izgled dovoljan da vas privuče, dok unutra svjetlost koja prolazi kroz bojeno staklo proizvodi jako zanimljiv efekat na jednom od unutrašnjih zidova.

nautilus-6

Iznenađujuće, to nije najatraktivniji detalj. Enterijer sa tepihom od prave trave je prosto fantastičan. Društveni život u unutrašnjosti ove kuće odvija se unutar nautilusa, bez bilo kakvih pregrada. Staza od kamena vas vodi iz jedne prostorije u drugu, a kada se penjete spiralnim stepenicama koje vode do radne sobe, imate osjećaj kao da lebdite iznad dijela obraslog vegetacijom. Dominiraju glatke površine, spirale i prave biljke koje čine da unutrašnji prostor izgleda kao bašta. U radnoj sobi se nalazi veliki prozor u stilu portala odakle se pruža pogled na planine. Kupatilo je jedinstveno, sa svojim pješčanim zidovima i plavim pločicama, dizajnirano je tako da izgleda kao da je pod vodom.

nautilus-14

Za izgradnju kuće je korišćen ferocement koji uključuje konstrukciju od ojačane čelične žice, pokrivene slojem betona, debljine oko 5cm. Ova kuća je laka za održavanje i otporna na zemljotres.

Pogledajte kako izgleda ova kuća:

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: