800 eura po kvadratu za Prvu pasivnu kuću u Vojvodini

Kuća od 117 kvadrata za čije se grijanje ili hlađenje koristi minimalna količina energije, potpuno je energetski efikasna.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Projekat „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini osmislio je arhitekta Goran Todorović ispred Klastera za energetsku efikasnost i ekologiju (ENEF). Kako kaže za novosadski Dnevnik, „cilj je bio ne samo da se napravi kuća sa željenom godišnjom potrošnjom od 15 kWh po kvadratu – u odnosu na u Srbiji danas prosječnih skoro 200 kWh – već i da se istovremeno obezbjedi visoki konfor življenja u ovakvom domu i ljeti i zimi.“

Prva pasivna kuća u Vojvodini je zamišljena kao porodični stambeni objekat od 117 kvadratnih metara na dvije etaže koji je potpuno energetski efikasan. Kako bi se to postiglo, glavni konstruktivni element je drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom. Spoljni zidovi bili bi obloženi stiroporom i farmacel pločama, a ukupna debljina izolacije dosegla bi 39, odnosno 35 centimetara na krovnoj konstrukciji.

I o stolariji se vodilo puno računa. Planirano je ugradnja šestokomornog profila sa niskoemisionim staklom punjenim argonom, a kako bi se istovremeno obezbjedila dobra zaptivenost objekta i neophodna redovna izmjena vazduha, planirana je ventilacija sa rekuperacijom.

Predviđeno je podno grijanje sa konstantnom temperaturom vazduha u cijelom objektu, dok bi se planirana vlažnost vazduha kretala između 40 i 60 procenata.

U većini zemalja zapadne Evrope ne samo da se odavno grade ovakve pasivne kuće (čija je potrošnja energije približna nuli) već je otišlo korak dalje – a to su aktivne kuće, odnosno, kuće koje prave više energije nego što im je potrebno i do prodaju na slobodnom tržištu.

Posljedica je da u EU danas na grijanje/hlađenje stambenih jedinica ode u prosjeku 27 procenata energije koja se ukupno potroši na nivou države, dok je kod nas na čak 45 procenata.

Prema okvirnoj projekciji, izgradnja „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini koštala bi oko 800 eura po kvadratnom metru. Naizgled, to nije malo, ali ako se u kalkulaciju ubaci i projektovana godišnja ušteda na potrošenoj energiji – jer za ovaj objekat je potrebno 85-90% manje energije za isti konfor u odnosu na standardnu gradnju – onda je, posmatrano na duže staze, ta cijena sasvim prihvatljiva.

Šta je pasivna kuća? Evo jednostavnog objašnjenja

Ovaj video klip od samo 90 sekundi na najbolji način pokazuje šta je suština pasivnih kuća i zbog čega su one bitne.

Većina nas živi u stanovima i kućama koje je potrebno zimi zagrijati i ljeti ohladiti a sve to iziskuje angažovanje energije koja nije jeftina. Jeste li se ikada zapitali da li je zaista neophodno da se toliko energije rasipa?

Pasivna kuća je ona kuća koja smanjuje potrošnju energije i za 90%. Ako želite da saznate kako je to moguće, pogledajte ovaj video od Hans-Jörn Eicha:

Izvor: gradnja.rs/dnevnik.rs

Vaš komentar na članak: