17/10/2016 | Uradi Sam | Komentari

NAPRAVITE SAMI: LED luster od starih diskova

Da li ste znali da od starih kompakt diskova možete da napravite LED svjetiljke? Nije uopšte teško, a djelovaće više nego zanimljivo u stanu.

rasvjeta-od-diskova

Prvo što morate da uradite je da od kartona napravite krug kojim ćete zatvoriti sredinu kompakt diska.

Trebaće vam četiri LED lampice i otpornici R1 i R2 koji su tu da bi ograničili jačinu struje i spriječili da se diode oštete. Strujni krug napaja se baterijom od 12 volti, ali u slučaju da hoćete da promjeniti voltažu, obavezno stavite odgovarajuće otpornike.

Umetnite LED sijalice u kružni dio kartona i zalemite ih žicama koje idu iz otpornika smještenih s druge strane kartona (ispod). Treba da vam LED sijalice budu na vrhu, a žice i otpornici zalemljeni sa donje strane kartona.

Da biste učvrstili vašu novu svjetiljku, možete da koristite kanap i iglu. Potom karton sa sijalicama umetnite u otvor na CD i ostaje samo da odaberete napajanje – bateriju ili adapter. Spojite žice napajanja i uzemljite instalaciju sa izvorom energije. Potom ih objesite na plafon i CD lusteri spremni su da zasvijetle.

Ovo je samo osnovna ideja, a vi možete da kreirate još interesantnije CD svjetiljke. Možete da napravite različite formacije, kombinujete i uklapate LED sijalice različitih boja. Ovakve neobične “lampe” možete da postavite i na zid.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: