01/02/2017 | Uradi Sam | Komentari

Malo mašte i sve je kao novo: Dekorirajte prekidače i utičnice

Svakodnevno koristite prekidače i utičnice. Više ih i ne primjećujete. Možda su već vrlo zaprljani, derutni ili samo dosadni. Ako imate malo slobodnog vremena, mašte i prostora možete ih sve obnoviti, promijeniti i učiniti atraktivnim.

dekoracija-uticnica (1)

Na 1. slici – je konačan rezultat koji smo mi postigli za 20 minuta. U to vrijeme uključeno je skidanje plastičnog obruba oko prekidača, lakiranje, sušenje laka i ponovna montaža. Za skidanje svih utičnica i prekidača u stanu ili kući vjerojatno će vam trebati više vremena no trud će se isplatiti.

Što sve trebate?

Popis je vrlo kratak, samo lak sprejeve u bojama po želji. Mi smo se odlučili za hrabru kontrasnu varijantu: metalik ljubičasta i fluorescentno narančasta. Bili su to obični autolak sprejevi kakvi se mogu naći u većini trgovina bojama i lakovima. Savjetujemo vam da ako možete ovo ipak ne radite u stanu zbog eventualnog mirisa poslije lakiranja. Također budite oprezni da ne polakirate i okolinu mjesta gdje to radite.

dekoracija-uticnica (3)

slika iznad – mi smo lakirali nove okvire. Na slici je okvir koji je prikladan za vrstu zidnih prekidača kakvi su već bili ugrađeni. Ako kupujete nove okvire za zidne utičnice i prekidače svakako obratite pažnju na model. To ovisi o vrsti zidnih prekidača i utičnica koji imate ugrađen.

dekoracija-uticnica (4)

Za one koji su se odlučili obnoviti svoje postojeće okvire, što je zapravo i smisao cijelog članka imamo nekoliko drugih savjeta:

Pažljivo demontirajte okvire iz utičnica. Nije potrebno rastaviti cijelu konstrukciju prekidača ili utičnice. Svi moderniji prekidači ili utičnice imaju to riješeno vrlo jednostavno.

Savjetujemo vam da isključite osigurač za prostoriju gdje demontirate okvire utičnica ili prekidača.

Pripremite sve okvire prije lakiranja, potrebno je ukloniti nečistoće, odmastiti ih a nije loše ni da ih lagano prebrusite finim brusnim papirom.

Prije lakiranja dobro zaštite okolinu mjesta gdje će te lakirati.

Ako ćete odabrati kombinaciju boja koja je kontrastna, kao u našem primjeru, tada sve okvire poslažite jednako u niz.

Mali savjeti za lakiranje

Ako ćete okvir lakirati u dvobojnu varijantu gdje se boje ne smiju pomiješati (kao u našem slučaju) lak sprej držite koso.

Lakirajte sve okvire odjednom, ako su poslagani u niz prelazite preko svih u jednom potezu.

Vjerojatno ćete trebati proći nekoliko puta sa sprejem. To radite u kratkim intervalima

Sprej držite na udaljenosti od cca 30cm od okvira.

Nikako se ne zadržavajte na jednom okviru, pokret sprejem ne smije biti statičan. Ako to učinite pojaviti će kapljice boje i rezultat neće biti dobar.

Prije nego pređete na drugu boju, prva se mora potpuno osušiti, ovisno o laku, jedna boja vjerojatno treba cca 20min.

Na kraju sve možete polakirati i bezbojnim lakom – mi to nismo učinili. Kad nam dojadi ova kombinacija opet ćemo ih sve poskidati i obojatii u neku drugu.

Izvor: pravimajstor.com

Vaš komentar na članak: