20/07/2018 | Uradi Sam | Komentari

Kako postaviti lomljenje kamene ploče na zid. Oblaganje i fugiranje zida

Postavljanje kamenih ploča ili lomljenog kamena na zid je nešto malo komplikovanije nego procedura postavljanja na ravnoj podlozi. Razlog za to je jer su kamene ploče teže od običnih pločica te je stoga potrebno uraditi prvi korak nešto drugačije.

zid-kamen

Ovu metodu možete koristiti za bilo koju vrstu lomljenog kamena, a priprema ide slično kao i za postavljanje na ravnoj podlozi.

Prije nego išta počnete bitno je izabrati pravi kamen. Mnoge karakteristike lomljenog kamena su bitne u zavisnosti gdje postavljate. Debljina lomljenih ploča ide od 1 do 10 cm, u zavisnosti od namjene.

Ako je prirodni kamen tvrđi za prilaze garaži možete korsiti i onaj od 3-4 cm sasvim će biti dovoljno. Za zid i trotoare dovoljno je koristiti i onaj od 2 cm ako je dobre cvrstoće.

Kamen možete naći u raznim bojama, a najpopularnije su, žuta, bijela te siva.

Pripremni radovi:

- Zamijesite beton u omjeru 1:1 pijesak i cement
- Zamutite rijetko cementa u vodi, a to je premaz koji ćete prvi nanijeti na podlogu
- Odaberite kamene ploče za prvi red

Prilikom odabira prirodnih kamenih ploča za prvi red obavezno uzmite one koje imaju ravno dno, i prilikom postavljanja ravni dio okrenite prema dole da bi vam fuga bila u što normalnijoj ravni.

Kako postaviti kamenu oblogu

Prvi korak je da premažete rijetkim cementom podlogu da bi bolje prihvatila betonsko ljepilo. Nakon toga nanosite betonsko ljepilo na kamenu ploču i lijepite je na zid.

Na gornji dio prvog reda potrebno je nanijeti malo više betona jer će to držati naredni red. Prvi red je potrebno ostavi 30-ak minuta da se susi pa nakon toga nastaviti sa gornjim redovima.

Kada ste završili sa postavljanjem kamene obloge na zidu tada je vrijeme da se izvrši fugiranje. Njega radite uz pomoć rijetkog betona u omjeru 1:1 cement i pijesak, isto kao i materijal za lijepljenje, samo puno više vode.

Sve fuge između kamenih ploča, lomljenog kamena, začepite pomoću ove rijetke smjese. Mnogi za to koriste plastičnu flašu za doziranje, a postoje i komericijalna rješenje u vidu nastavaka za bušilice koja baš i nisu jeftina.

( KucaSnova.com )

Vaš komentar na članak: