Od mračnog stana do prostora u kojem se lako opušta: zavirite u dom mlade porodice okupan suncem s četiri strane

Kad se uređenje stana prepusti studiju Bartoli Design iz Monze čiji su primjerci namještaja danas stalni postav u muzejima Centre Pompidou u Parizu (stolica ’4875′ dizajnirana za Kartell) ili Vitra Museum u njemačkom mjestu Weil am Rhein te grčkom Thessaloniki Design Museum (stolica ‘Breeze’ za Segis) ili kad je od 81 njihovih proizvoda čak 40 ušlo u povijest dizajna, onda je jasno da će trojac Carlo, Paolo i Anna Bartoli osmisliti sasvim poseban životni prostor.

stan-bartoli-design (1)

Bračni par s dvoje tinejdžera iz malog talijanskog mjesta Brianza smještenog u Lombardiji, negdje na pola puta između Milana i jezera Como, trebali su veći, prostraniji stan, ali da bude udoban i dovoljno velik kako bi se u njega prenijeli neki komadi namještaja od kojih se nisu mogli odvojiti. I na koncu su bili prezadovoljni projektom tima Bartoli.

stan-bartoli-design (2)

Riječ je o stanu od 210 četvornih metara na zadnjem katu zgrade iz osamdesetih godina. Novi vlasnici stana inače su pasionirani poklonici dizajna, ljubitelji sporta i opuštenog načina života, a najviše su željeli stan s puno dnevne svjetlosti. Arhitekti su u prvi mah bili razočarani stanom koji je trebalo preurediti. Imao je previše prostorija, ispresijecan zidovima, a u sredini stubište koje je vodilo na dosta mračni polukat, dakle sve suprotno od želja budućih stanara. Ali ipak, tu je bilo potencijala. Zgrada je smještena u zelenom području, a stan s prozorima na sve četiri strane svijeta te s nakošenim krovom nad mezaninom.

stan-bartoli-design (3)

Srušeni zidovi

Bartoli Design je napravio novi plan stana u kojem se prostori otvaraju i nastavljaju jedan na drugi. Unutarnji zidovi i stari polukat su srušeni, kuhinja je premještena na drugi dio stana, a hodnici su definirani pomičnim stijenkama prema potrebi.

Između dnevnog i spavaćeg dijela izgrađen je novi polukat s otvorima na krovu radi što boljeg prolaska dnevne svjetlosti. Na mezaninu su postavljene kultne sofe ‘Michetta’ legendarnog talijanskog arhitekta i produkt-dizajnera Gaetana Pescea. Taj se prostor povremeno pretvara u gostinjsku sobu, zahvaljujući kliznim stijenkama. Tu se nalazi i mala kupaonica opremljena tako da podsjeća na snijegom pokrivene šume, što je u potpunosti udovoljilo sklonosti vlasnika stana prema prirodi.

stan-bartoli-design (4)

S mezanina puca pogled na dnevni prostor u kojem dominira vuneni tepih čiji dizajn potpisuje također Bartoli Design, a po narudžbi ga je proizvela švedska tvornica Kasthall. Na tepihu je postavljen kožni kauč koji se može koristiti sa svih strana. Na zidu desno od metalnih stepenica za mezanin, smještena je komoda japanskog brenda Karimoku, poznatog po majstorskom korištenju drva.

I u kuhinji dzajnerski komadi

Iz dnevnog boravka ulazi se u radnu sobu i blagovaonicu. Klizna vrata skrivaju kuhinju u kojoj je postavljen klasični Saarinen stol, Karimoku hrastove stolice. Iznad stola luster od puhanog stakla u boji – Artemide, dragi komad rasvjete koji su vlasnici donijeli iz starog stana.

stan-bartoli-design (5)

Iz spavaće sobe izravno se ulazi u glavnu kupaonicu koja je obložena ogledalima, pa se prostor čini još većim. Pred ogledalom je viseći umivaonik brenda Antonio Lupi, a na podu je hrastov parket kao u cijelom stanu.

Dominira bijela boja, čija se dominantnost povremeno prekida bojom gline kakvi su kauč u dnevnom boravku te boja parketa složenog u ‘riblju kost’. Prirodni materijali ovdje gostuju u svim prostorijama, pa i u dječjim sobama gdje su plutom obloženi neki zidovi radi bolje izolacije.

stan-bartoli-design (6)

Bartoli tim

Bartoli Design osnovao je Carlo Bartoli 1960. godine, a danas s njim rade kći Anna i sin Paolo. Osim arhitekture, bave se uređenjem interijera i produkt-dizajnom. Od samog početka Carlo Bartoli u svojem radu njeguje ‘pjesničku eleganciju’ utemeljenu na jednostavnosti i ravnoteži. U oblikovanju namještaja i drugih proizvoda vidljiva je kreativnost, ali i duboko razumijevanje tehnologije i procesa izrade s jedne strane, te sama izrada i zanatske tehnike s druge strane. Rezulat su brojne nagrade, ADI Compasso d’Oro Carrieer Achievement Award za životno djelo dobio je otac Carlo u lipnju 2016. godine u Milanu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Vaš komentar na članak: