Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

FEELS LIKE HOME: 78 kvadrata čiste radosti u Rijeci

Advertisement

Rijeka je grad bogate povijesti i to se osjeti gotovo na svakom koraku. Burna povijest od najstarijih tragova čovjeka prisutna je iz doba paleolitika i neolitika do društvenog, ekonomskog, urbanističkog i industrijskog razvoja, a najbolje je prikazana kroz priče, anegdote i doživljaje njezinih stanovnika i zaljubljenika u “alternativnu povijest” grada.

stan-rijeka (1)

Priče poput one o Robertu Bartiniju, genijalnom Riječaninu koji je svojim otkrićima udario temelje sovjetskog svemirskog programa, ili pak o brodu Carpathia, spasiocu preživjelih s Titanica, koji je plovio na liniji Rijeka – New York.

Osim toga, malo ljudi zna da je strop riječkog kazališta HNK oslikao Gustav Klimt, ili da je Islamski centar u Rijeci, projekt koji neki nazivaju najljepšim u Europi, nastao u koautorstvu Dušana Džamonje i arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića iz zagrebačkog Arhitektonskog dizajn biroa ADB.

Rijeka se još u 19. stoljeću zbog idealnog zemljopisnog položaja i dubine mora u Kvarnerskom zaljevu razvila u jednu od najvećih europskih luka i moćno industrijsko središte. No, početkom devedesetih godina 20. stoljeća dolazi do propasti industrije i naglog smanjenja lučkog prometa, pa se u novom mileniju Rijeka počinje okretati razvoju turizma i uslužnog sektora, a 2016. godine grad Rijeka izabran je za hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture 2020., a ta mu je prestižna titula dodijeljena za program “Luka raznolikosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost.

stan-rijeka (2)

Riječki Stari grad kao duša Rijeke okružen je s južne strane Korzom, najpoznatijom ulicom i mjestom svih događanja, koji je dugo vremena bio prepušten sustavnom propadanju. No, zadnjih petnaestak godina riječka jezgra doživljava revitalizaciju, i idealna je za one koji žele opipati puls gradske svakodnevice. Pa tako mnogi zapušteni prostori bez života i namjene polako vraćaju svoj stari sjaj, baš poput ovog prostora svega dvije minute udaljenog od Korza, žile kucavice grada.

stan-rijeka (3)

Riječ je o stanu veličine 78 četvornih metara, koji je investitor kupio i potpuno renovirao u svrhu jednodnevnog najma. Glavna nit vodilja kod uređenja interijera bila je ostvariti udobnost i osjećaj “feels like home”, s fokusom na prozračnost i jednostavnost za što je zaslužna Jelena Božić s kojom smo porazgovarali o cijelom projektu.

stan-rijeka (4)

Iako je po struci inženjerka biotehnologije, Jelena je posljednjih godinu dana preuzela dio vođenja obiteljskog studija za dizajn interijera Edi einteriors iz Istre i ostvarila svoj prvi projekt, kako sama kaže, zapravo amaterski rad, ljubav i ideje koje su se klijentu svidjele te je omogućio da ih provede u djelo.

stan-rijeka (5)

- Razvojem ideje, stan koji je u početnom stanju imao 78 četvornih metara, podijeljen je u dvije manje jedinice po glavnom zidu hodnika. Na taj smo način dobili studio apartman i jednosobni stan – objašnjava Jelena te dodaje kako su od prvobitnog prostora prilikom renoviranja ostali samo nosivi zidovi. Postavljene su nove strujne i vodne instalacije te je izrađen plivajući pod od laganog estriha zbog drvene međukatne konstrukcije.

stan-rijeka (6)

- Na južnoj je strani smješten veći jednosobni stan pun svjetlosti i sunca. U njemu dominira elegantna siva boja koja je u kombinaciji s drvom stvorila topli ambijent, a kako bi se dodatno pojačao ugođaj, detalji i dekoriranje su ostvareni u pastelnim bojama žute, ružičaste i plave – priča Jelena.

stan-rijeka (7)

Dok je za manji studio apartman, smješten na sjevernoj strani s pogledom okrenutim na dvorište između zgrada i limitiranom izloženosti suncu, Jelena odabrala bijelu boju kako bi izgledao svjetlo i prozračno.

stan-rijeka (8)

- Svijetli parketi te komadi namještaja u bijeloj boji čine idealnu bazu za različite stilove dekoriranja i mogućnost promjene identiteta ovisno o potrebama investitora – objašnjava te dodaje kako se posebna pažnja u stanovima posvetila rasvjetnim tijelima, od led do ambijentalnih žarulja i to sve u svrhu postizanja osjećaja “feels like home”.

stan-rijeka (9)

- Što se tiče namještaja, kuhinje su od talijanskog proizvođača Colombini Casa i na kuhinje se, na zahtjev investitora, radi kvalitete i dugotrajnosti najviše sredstava odvojilo, dok su pojedini komadi namještaja, poput drvenog kuhinjskog stola s metalnim nogama i drvenog stola za umivaonik, handmade proizvodi moga oca. Riječ je linija proizvoda po narudžbi koji smo odnedavno pokrenuli – ponosno objašnjava Jelena.

stan-rijeka (10)

Kako je osnovna namjena stanova turističke prirode, odnosno jednodnevni najam, ostatak namještaja i dekoracija je nabavljen u trgovinama poput Ikee i Maisona du Mond.

stan-rijeka (11)

- Jedna od mojih najdražih boja, boja veselja, sunca i topline, žuta, nametnula se kao poveznica stanova. Žute retro foteljice tako predstavljaju zajednički dekor oba interijera, dok su cjelokupan vizualni identitet, web stranica i logo apartmana odrađeni u bojama koje se protežu kroz interijer – sivu, žutu i crnu. No, nije to sve. Kako bi se usluga podigla na višu razinu, gostima su na dostupne i usluge hotelskog tipa. Vjerujem da većina zna da je Rijeka grad kiše, zato su za goste posebno izrađeni brendirani kišobrani s logom stanova – s osmijehom zaključuje Jelena.

Izvor: jutarnji.hr

loading...

Vaš komentar na članak: