Tiny House: Da li biste stanovali u osam kvadratnih metara na točkovima? (FOTO)

U SAD je popularan minimalistički koncept stanovanja u kamperima ili kamp-prikolicama. Razlog nisu samo finansijski razlozi nego i životni stav da ‘kvadrati nisu preduslov za sreću’.

mala-kucica-na-tockovima (1)

I u Europi ovaj koncept dobija sve više poklonika pa je njemački stolar Christian Bock ponudio pravu kuću na točkovima – Tiny House.

Ono po čemu se Tiny House izdvaja od drugih kuća na točkovima je činjenica da se kod ovih osam kvadratnih metara radi o “drvenoj gradnji”, kući sa pravim krovom, zidovima, vratima, prozorima.

Zidovi i krov izolovani su 80-milimetarskim pločama, konstrukcija omogućava prijatnu i zdravu životnu sredinu, dobru izolaciju. A uz dobru izolaciju i peć na drva, mobilna kuća je upotrebljiva čak i zimi za stanovanje.

mala-kucica-na-tockovima (2)

Njemački stolar, kreator kuće, priznaje da se Tiny House teško može koristiti za stanovanje porodice sa djecom, Ali, za samce ili par bez djece, dnevni boravak dimezija 210×390 cm je idealan.

Svemu treba dodati Erker čajnu kuhinju sa šporetom, sudoperom, jednostavnom vodovodnom instalacijom, toaletom. Tu su i sklopivi trpezarijski sto, dok se spavaća soba sa francuskim ležajem nalazi u “potkrovlju”.

mala-kucica-na-tockovima (3)

Nažalost, Tiny House ima dva velika nedostatka: Visoku cijenu (35.000 eura) i ogromnu težinu (2,5 tone) što implicira da transport kuće na dvije osovine nije moguć sa običnim putničkim automobilom.

Izvor: bh-index.com

Vaš komentar na članak: