Svojoj porodici izgradio dom od blata, slame i vune! Imaju struju, vodu, telefon i internet (FOTO)

Svojoj obitelji Andrej Macko (43) je odlučio napraviti prostrani i topli dom. Kuću je sagradio od slame, blata i vune. Imaju struju, vodu, telefon, pa i internet.

macko.jpg

Jedina mi je želja bila da se uselimo prije Božića. S obzirom na to da su zidovi debeli pola metra, teško se sušilo, ali ipak sam uspio, govori Andrej Macko (43).

Snalažljivi Slavonac je u Oriovčiću kraj Slavonskog Broda od male štale sagradio dom za svoju peteročlanu obitelj.

Počeo sam miješati zemlju, praviti blato, dodavati slamu i ovčju vunu. To sam lijepio na zidove – objašnjava Macko.

U početku je to bila kuća bez struje, interneta i vode, na osami, a danas, nakon godinu dana, uređena štala ima sve. Mnogi je zbog specifičnog izgleda i veličine zovu hobitskom kućom. Ništa nije rađeno konvencionalnom gradnjom, nego su sve alternativna rješenja. Ispred kuće Macko ima vrt.

kuca-od-blata (2)

Umjetnik sam i radim na svoju ruku. Sve što smo posadili uz kuću u potpunosti je prirodno i nije tretirano nikakvim kemikalijama. Puštam bilje da živi i raste kako hoće – pojašnjava nam ovaj Slavonac.

Pomoć stigla iz cijelog svijeta

Na gornjem katu su spavaće sobe iz kojih će se izlaziti na prostranu zelenu terasu.

Donji dio kuće ima oko 200 četvornih metara i tu su dnevna soba, kuhinja, mala radionica, hodnici i kupaonica. Kuća je niskoenergetska građevina koja će zimi trošiti malo energije za grijanje. Za to su, osim materijala od kojih je rađena kuća, zaslužne i dvije Rocket Mass Heater peći na drva. Konstrukcija od kamena i debelih cijevi duga je i više od pet metara pa peć akumulira puno topline iz malo drva.

macko.jpg

U gradnji kuće su mu, osim obitelji i prijatelja, pomagali i mladi ljudi iz cijelog svijeta.

Riječ je o radnom turizmu. Osiguram im smještaj i hranu, a oni meni svoj rad – kaže nam Andrej Macko.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: