16/11/2014 | Featured,Ostalo | Komentari

Zaštitite ružu od zime

Bez obzira na to gde živite, u pojedinim mesecima u godini, moraćete da pružite svojim ružama posebnu vrstu nege…

Obično se orezivanje ruža vrši početkom proleća ili početkom zime. Potrebno je odstraniti sve osušene i nepotrebne grane. Ruže se seku na visini od 30-40 cm. Potrebno je skinuti sve obolele i suve grane, kao i suvo lišće. Takođe neophodno je odstraniti grane koje su izašle iz centra ruže. Ružine grane uvek se režu ukoso, oko 5 mm iznad izdanka koji raste prema spolja.

Kada je reč o ružama puzavicama, one se uopšte ne orezuju prve dve godine. Dovoljno je ukloniti bolesne ili odumrle grane.

Da bi zaštitili ruže od hladne zime, neophodno je voditi računa o tome da ruže budu zdrave tokom vegetacije. Ako imate biljku koja stalno razvija plesni treba je tretirati odgovarajućim sprejevima.

Ružine grane treba zaštititi prirodnim materijalima, poput vreća od jute. Ukoliko je ruža visoka, grane možete vezati kanapom i postaviti grane od zimzelenog drveća između stabljika. Zemlju oko ruža takođe treba izolovati. Izolacija se može izvršiti pomoću lišća ili zimzelenim granama. Cilj je da izolujete zemlju, tako da ne postoji velike oscilacije u temperaturama gde će zemlja imati periode zamrzavanja i otapanja.

Još jedna metoda koja se koristi kod zaštite ruža jeste stavljanje zemlje oko baze biljke koja je uzeta iz drugog dela vrta. Da bi se povećala visina nasipa zemljišta, možete koristiti ter papir pomoću kojeg ćete stvoriti kragnu, a zatim popunite zemljom. Na žalost, ovaj proces zahteva vrlo intenzivan rad, ali ne štiti i ne izoluje štapove.

Minijaturne ruže treba samo zaštititi lišćem. Nisku žičanu ogradu je potrebno priložiti i rasporediti lišće oko biljaka. Hrastovo lišće je najbolje za ovu namenu, jer njihova voštana prevlaka sprečava razbijanje tokom zime. Nemojte prerano primenjivati zimsku zaštitu na ružama, uvek sačekajte da prvi mraz pokrije vaše ruže.

Zapamtite da postoje dva glavna razloga zbog kojih biste morali spremiti ruže za zimu

1) Štitimo biljke od uvenuća

2) Štitimo izdanke od smrzavanja

Izvor:

Vaš komentar na članak: