SVI MISLITE DA NE MOŽE – za ovih 6 stvari mnogi ne znaju da se mogu prati U VEŠ MAŠINI!

Veš mašina je među omiljenim kućanskim aparatima. Život bez nje je skoro nemoguće zamisliti, posebno zbog situacija kad trebamo oprati uprljane bebine benkice, a da ne spominjemo glomaznu posteljinu i jastučnice.

ves-masina

Ove stvari svakodnevno peremo u veš mašini, ali znate li da možete u njoj oprati i sljedećih 6 stvari?

Igračkice

– možete staviti i male igračke poput lego kockica, lopticu s kojom se igrate zajedno sa psom ili patkice s kojim se dijete igra u kadi. Ubacite ih u vreću za pranje, a potom u veš mašinu i perite na ciklusu hladnog pranja.

Patike

– skinite pertle i ubacite patike u pamučnu jastučnicu. Izvadite bilo kakvo punjenje iz njih, a onda ubacite u mašinu zajedno s jastučnicom, a možete staviti i par peškira da ne bi lupalo. Dodajte deterdžent i malo sirćeta za dezinfekciju. Perite u hladnoj vodi za osjetljive stvari.

patike

Prostirke za kupatilo i mali tepisi

– iznesite napolje prostirku ili tepih i protresite ih dobro tako da se riješite mrvica i nečistoća, a potom ubacite u mašinu i stavite još par peškira. Stavite na ciklus hladnog pranja i stavite pola praška za pranje. Ostavite da se napolju osuše.

Kačketi

– prethodno ih poprskajte sredstvom za uklanjanje mrva i ostavite na 5 minuta. Potom kapu properite hladnom vodom na kratkom ciklusu. Prevrnite ga i ostavite na štrik da se osuši.

Plastične zavjese za kadu

– stavite uobičajenu količinu praška za veš i perite na normalnoj temperaturi. Za efikasnije čišćenje dodajte 2-3 velika peškira.

plasticni-zastor

Strunjača za vježbanje

– perite strunjaču jednom mjesečno, bez sapunice i stavite da se suši na zraku.

Izvor: vrijemezavas.info

Vaš komentar na članak: