POSTANITE STRUČNJACI ZA ČIŠĆENJE: Testirani najčešći trikovi u domaćinstvu – Evo šta zaista djeluje, a šta je izmišljeno!

Stavljanje limunade u vazu s cvijećem ili pjene za brijanje na ogledalo može zvučati malo čudno, ali to su neki od najboljih trikova za ljepši i čistiji dom, prema stručnjacima za čišćenje.

djevojka-ciscenje

U istraživanju su testirali 11 takozvanih životnih trikova i ispostavilo se da sedam od njih zaista djeluju. Na kraju navodimo i one koji su podbacili.

Pjena za brijanje protiv magljenja ogledala

Stavite pjenu za brijanje na čistu krpu i prebrišite njome ogledalo dok na njemu ne bude nijedne crtice. Vidjećete da nakon tuširanja ogledalo u kupatilu neće biti zamagljeno, osim možda tankog sloja kondenzacije koja ne bi trebalo da stvara probleme sa vidljivošću. Moguće objašnjenje je da pjena sprječava stvaranje kapljica, tako da para jednostavno oblikuje tanak sloj koji vam omogućava da se vidite u ogledalu bez izobličenja.

Sirće neutralizuje smrad cigareta

Stavite dvije kašike sirćeta u posudu i ostavite preko noći u zadimljenoj sobi sa zatvorenim vratima. Kiselost sirćeta pomaže neutralizaciju nekih mirisa u dimu, od kojih su mnogi alkalni.

Limunada produžuje život biljkama

Nakon eksperimenata s aspirinom, hranom za cvijeće i običnom vodom, istraživači su otkrili da je dodavanje limunade u vazu najbolje za odsječene cvjetove. Ona ima antibakterijska svojstva, a šećer može hraniti biljku.

Sapun podmazuje rajsferšlus

Ovaj jednostavan trik radi dobro, ali ne traje vječno, tako da ćete morati da ponavljate postupak. Sapun djeluje kao lubrikant, ali morate da pazite da ne dođe na tkaninu.

Lak za kosu uklanja mastilo sa tvrdih površina

Prskanjem laka za kosu na mrlju od mastila, ona se zapeni i rastopi. Ostaci se zatim mogu ukloniti kuhinjskim ubrusom. Trik takođe uklanja mrlje od bijelog i crvenog vina s pamuka, ali tkanina se nakon toga mora oprati. Vjerovatno je do alkohola u laku, koji otapa mastilo.

Pegla uklanja vosak s tkanine

Sastružite što više voska možete tupim nožem, a zatim prekrijte područje kuhinjskim ubrusom. Na njega stavite ugrijanu peglu, koja će vosak pretvoriti u tečnost i ostaviti ga na ubrusu. Nikad ne stavljajte peglu direktno na vosak. I na kraju operite tkaninu na klasičan način.

Omekšivač protiv statičkog elektriciteta

Ako nosite helanke ili hulahopke, onda znate koliko statički elektricitet može biti iritantan. Da biste se toga riješili, stavite malo omekšivača za veš na ruke i potom pređite od vrha do dna nogavica dok je odjevni predmet na vama. Omekšivač za veš daje tkanini pozitivno naelektrisanje, koji neutralizuje negativni statički elektricitet, piše Dejli Mejl.

Trikovi koji ne pale:

Uklanjanje mrlja od cvekle uz pomoć soli.

Stavljanje sirćeta na dasku za sječenje kako biste spriječili “plakanje” dok sječete luk.

Trljanje unutrašnjosti kore banane na kožne predmete za sjaj.

Stavljanje suvih kesica čaja u cipele protiv neprijatnih mirisa.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: