16/03/2019 | Ostalo | Komentari

Spremate hranu na suncokretovom ulju? SILNO GRIJEŠITE! Ovo je JEDINI ZDRAVI IZBOR, a svi ga izbjegavaju

Da li je bolje pripremati hranu na biljnom ulju ili masti? U posljendje vrijeme možemo da nađemo na biljna ulja svih vrsta i kvaliteta, ali se sve češče preporučuje i biljna mast. Neki kažu da je ulje ipak bolji izbor, dok drugi preporučuju mast.

ulje

Šta je od ova dva izbora bolje pitali smo stručnjaka – inženjera prehrambene tehnologije Miroslava Otaševića, tvorca aplikacije i sajta “Šta jedem?”, a evo šta on kaže.

Sedamdesetih godina biljna ulja su ušla na velika vrata u potrošačku modu. Neki od razloga su bili sljedeći:

- Lakša su za korišćenje.

- Lakše se distribuiraju.

- Proizvodnja je jeftinija i kontrolisanija u odnosu na proizvodnju životinjskih masti.

- Društveno su prihvatljivija zbog unaprijeđenja prava životinja.

- Neizostavni su segment svih vidova dijeta i sve popularnijih vegetarijanskih vidova ishrane.

- Predstavljaju jako dobar subjekt za marketinšku afirmaciju i uspješnu prodaju.

Kad se porede mane i prednosti ulja i masti, obično se poređenje vrši između svinjske masti i suncokretovog ulja. Međutim, to je pogrešno jer se radi o dvije sasvim različite stvari.

Pored toga što imaju različita nutritivna svojstva, bitno se razlikuju njihove fizičke i hemijske osobine koje nikako ne smijemo zanemariti u poređenju.

Svinjska mast je temperaturno hemijski stabilnija, dok suncokretovo ulje u većoj mjeri podleže hemijskim promjenama pri zagrijavanju.

ulje2

Ulje ima veća adhezivna svojstva, pa nećemo pogriješiti ako kažemo da vjerovatno bolje “prianja” i uz krvne sudove na temperaturi ljudskog tijela. Provjerite sami: Da li se tiganj lakše opere od masti ili od ulja? Da li hrana više upije svinjsku mast ili suncokretovo ulje?

- Prilikom izbora svinjske masti, imajte na umu tretman životinja antibioticima i hormonima na životinjskim farmama. Prilikom izbora biljnog ulja, imajte na umu geografsko porijeklo biljke, izbor sjemenske sorte (GMO?), mogućnost tretmana pesticidima i metod industrijske rafinacije.

- Suncokretovo ulje sadrži, za organizam veoma bitne, omega-6 masne kiseline. Nažalost, one su veoma nestabilne u kuhinjskim uslovima (metalni tiganj, kiseonik iz vazduha) i veliko je pitanje u kojoj mjeri dospijevaju u organizam nakon prženja. Pored ovih masnih kiselina, suncokretovo ulje je bogato vitaminom E (neprženo). Kada govorimo o vitaminima, svinjska mast je bogata vitaminom D.

ULJE SE KORISTI SAMO JEDNOM, MAST MOŽE I VIŠE PUTA

Prženje u već korišćenom (proprženom) suncokretovom ulju nikako nije preporučljivo zbog naučno potvrđenog stvaranja termocikličnih kancerogenih jedinjenja. Mast, kao hemijski termostabilnija, je daleko tolerantnija po tom pitanju i može se koristiti više puta.

Svinjska mast sadrži oko 50% monozasićenih masnih kiselina koje su zdrave za srce. Bogata je holesterolom. Novija istraživanja pokazuju da je holesterol jako bitan faktor u eliminaciji pojave depresije.

Ako se može izvesti zaključak, naš bi bio: Kada je prženje/pečenje u pitanju – domaća svinjska mast, a kada želimo da unesemo biljna ulja – unositi ih isključivo bez termičkog tretmana (salate, biljni šejkovi, kapsule…).

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: