27/03/2019 | Ostalo | Komentari

Samo 100 GRAMA ovih UKUSNIH PLODOVA košta 250 DINARA, NEVIĐENI SU ELIKSIR ZDRAVLJA i vrijede svaku paru

Pistaći su većini omiljena grickalica i najradije posežu za njom, bar kada je riječ o orašastim plodovima, no njihova cijena je često prepreka za čestu konzumaciju, s obzirom da svega 100 grama košta više od 200 dinara.

pistaci (1)

Ovakva cijena nije neopravdana, prije svega jer ova biljka uspijeva na svega nekoliko mjesta na svijetu i dugo sazreva, ali i zbog brojnih zdravstvenih benefita koje ima.

Ovo koštunjavo voće je prepuno važnih nutrijenata, na prvom mjestu vitamina A, B6, C i E, a potom i mineralima kao što su mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, cink, kalijum, bakar… Takođe, pistaći su bogati vlaknima neophodnim za zdravlje probavnog trakta.

Zanimljivo je i da se pistaći ubrajaju u najstarije orašaste plodove – smatra se da ih ljudi jedu 9000 godina unazad, pa su ih recimo još vladari u Starom Rimu smatrali izuzetnom poslasticom, a obožavali ih je i kraljica od Sabe. Možda zato i ne treba da nas čudi nadimak “kraljevska grickalica”, a vjeruje se da su ime dobili po persijskom kralju Pestehu.

Inače, dok mi ovaj plod zovemo pistaćima, u Iranu ga zovu i “smješećim orahom”, dok je u Kini on “srećni orah”, a ponegdje je poznat i kao “zeleni badem”. Kako god ga zvali – jedno je sigurno, ovo je najzdravija grickalica koju sebi možete da priuštite.

pistaci (3)

Glavne prednosti pistaća su široka primjena u gastronomiji – samo trun daje potpuno drugačiji ukus jelu, ali i ogromna primjena u očuvanju zdravlja, prije svega kada je riječ o imunom sistemu i održavanju normalne tjelesne mase. Takođe, pistaći pomažu kod borbe protiv anemije, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od bolesti srca i čuvaju vid.

Evo kakve benefite vaše telo može da očekuje, ukoliko redovno konzumirate pistaće:

*Povoljno utiče na zdravlje srca: Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti

*Sprječava razvoj dijabetesa tipa 2

*Imaju dobar uticaj na nervni sistem

pistaci (4)

*Smanjuju rizik od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće

*Jačaju imuni sistem

*Kožu čine blistavom i štite je od ubrzanog starenja, te od UV zračenja

*Odličan su izvor proteina i ima ih više nego što je to slučaj sa ostatkom orašastih plodova

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: