Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Ovako izgleda megagradilište nove najviše zgrade na svijetu (FOTO)

Advertisement

Kula Creek se po projektu arhitekte Santjaga Kalatrave gradi – gdje drugdje nego – u Dubaiju.

Dubai-Creek (1)

Emaar Properties, koji je investitor ovog megalomanskog projekta, objavio je seriju novih fotografija i video-snimaka gradilišta koji se proteže na čak 5,95 kvadratnih kilometara. Na njemu će nići luksuzni stambeno-poslovni kompleks čija će centralna tačka biti kula Creek koja je osmišljena tako da nadvisi Burdž Kalifu, trenutno najvišu zgradu na svijetu, za barem 90 metara.

Pogledajte kako izgleda gradilište:

Dubai-Creek (2)

Dubai-Creek (3)

Emaar Properties i Dubai Holdings udruženo učestvuju u ovom velikom projektu u Dubaiju, a najveći izazov biće izgradnja kule visoke 928 metara koju je projektovao slavni Santjago Kalatrava. Najkompleksniji dio je izgradnja temelja dubokog 72 metra na koji će ukupno biti utrošeno 45.000 kubnih metara betona.

Dubai-Creek (6)

Oblik kule Creek inspirisan je cvijetom ljiljana i minaretima na džamijama. Nju će pridržavati i 109 kilometara kablova koji će se kuli dati prozračan izgled.

Dubai-Creek (4)

Na vrhu zgrade predviđena je izgradnja vidikovca dok se unutar nje planira pravljenje atrijuma koji će izgledati poput Visećih vrtova iz Vavilona.

Dubai-Creek (5)

Izgradnja je počela prošle godine, a izvođač još nije potvrdio datum završetka. Ipak, predviđa se da će projekat biti gotov za Dubai Expo koji se održava 2020. godine.

Dubai-Creek (7)

Foto: Emaar Properties

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: