19/11/2014 | Featured,Ostalo | Komentari

Neka vašu kuću čuva sempervivum tectorum

Čuvarkuća je biljka uz koju su vezane mnoge priče, neke potaknute stvarnim vrijednostima te biljke a neke jednostavno kao dodatak. Sempervivum tectorum je latindski naziv a najblize tome bio bi prevod uvijek živuća. Porijeklo biljke je iz Meksika a u nase krajeve došla je vrlo rano, vec u devetom stoljeću.

Čuvarkuća je biljka koja je veoma dekorativna, a lako će preživjeti i nekoliko dana bez vas. Stari Grci i Rimljani su ovu biljku, odnosno njen sok koristili kako bi zaštitili druge biljke od štetočina.

Ako nemate dovoljno vremena da se posvetite cvijeću, a želite da ga imate ovo je ideala biljka za vas. U narodu postoji vjerovanje da čuva kuću od gromova, oluje, bolesti, vještica i lopova.

Ova biljka cvjeta od aprila do septembra. Boja cvijeta je uglavnom crvena, ali može biti bijela, žuta ili roza. Nakon cvjetanja, cvijet umire, ali formira mnogo manjih cvjetova koji nastavljaju životni vijek ove biljke.

Čuvarkuća se sadi na sunčanom mjestu. Zemlja treba da bude dobro propusna, a najbolja je mješavina zemlje, pijeska i sitnog šljunka.

Čuvarkuća ima i svoja ljekovita svojstva, pa je tako u narodu poznata i po liječenju uhobolje. Bogata je antibakterijskim materijama i blagotvorno djeluje na imuni sistem.

Izvor: ljepotica.si

Vaš komentar na članak: