Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

21/01/2019 | Ostalo | Komentara:

IŠIJAS I PRIRODNI LIJEKOVI: kako da izliječite bol u leđima uz pomoć 10 efikasnih a prirodnih lijekova

Advertisement

Išijas nastaje usljed iritacije ili povrede išijadikus nerva, najvećeg nerva u tijelu koji počinje iz kuka, grana se kroz noge izavršava u podnožju. U išijasu, nerv biva stegnut, što za posljedicu ima bol, ukočenost, peckanje, grčeve i slabost u mišićima nogu.

isijas

Srećom, postoje stvari koje se mogu uraditi da bi se olakšali simptomi i neke efikasne tehnike koje možete lako primjeniti sami.

Išijas nastaje uslijed iritacije ili povrede išijadikus nerva, najvećeg nerva u telu koji počinje iz kuka, grana se kroz noge i završava u podnožju. U išijasu, nerv biva stegnut, što za posljedicu ima bol, ukočenost, peckanje, grčeve i slabost u mišićima nogu.

Bol išijasa i drugih neuroloških simptoma su povezani sa osnovnim stanjem, kao što su degenerativne bolesti diska, kičmene stenoze (suženje nervnog prostora) ili hernije diska (napuknuće diska).

1.Jačajte svoje trbušne mišiće i torzo

Jačanjem stomačnih mišića i torzoa, vi ćete istovremeno raditi na snazi leđa i sprječavanju povreda poput išijasa.

Kada radite na stomačnim mišićima, potrebno je da izvodite vježbe simetrično. Ako ojačate jednu grupu mišića, a ignorišete onu drugu, išijas vam može pogoršati stvari. Uvijek je potrebno da uradite isto sa obe strane tijela: ako vježbate jednu ruku ili nogu, radite isti set sa suprotnom rukom ili nogom.

Treba raditi vježbe joge za olakšanje išijadikus bola, a prepručljiv je pilates i plivanje.

Koristite Aleksandar tehniku – tehnika koja oslobađa tijelo tenzije i poboljšava držanje i koordinaciju.

Vježbe koje se izvode bez upotrebe bilo koje opreme ili aparata. Koristite težinu vašeg tijela, takođe poznatu kao trening tjelesne mase.

2. Promijenite vaše navike

Svi mi imamo svoje male navike. Možda nosite ranac preko jednog ramena? Pokreti asimetričnog položaja stvaraju veći pritisak na jednoj strani tijela a to može da izazove išijas.

Ključ je da postanete svjesni vaše rutine i da ih mijenjate.

Adaptacija radne sredine je veoma važna. Na primjer, ako provodite dosta vremena ispred računara, proverite da li se stolica, sto i tastatura uklapaju u vašu visinu. Specijalista ergonomije vam može pomoći da procjenite svoju radnu sredinu. Takođe morate biti svjesni činjenice, da ako sjedite za stolom previše sati, može izazvati bolove u leđima.

3. Radite na ispravnom držanju

Mi sami smo krivi za nepravilno držanje.

Dobro držanje znači da su glava, vrat, leđa, zadnjice i noge u ravni. Posmatrajte sebe. Ako ste se iskrivili, ispravite to. Neki joga položaji mogu biti posebno dobri za ponovno razvijanje ispravnog stava.

Ako je jedna noga znatno duža ili kraća od druge, to može da utiče na način držanja i hoda.

4. Istezanje

Istezanje je jednako važno uvesti u svakodnevnu rutinu a ne samo kada želite da vježbate.

Istezanje razdvaja uske strukture, sprječava grčeve, produžava i jača mišiće. To će spriječiti išijas.

Ako vaša radna rutina uključuje mnogo ponovljenih pokreta, pokušajte da u minutima pauze radite istezanje.

5. Teret podižite pravilno

Da li ste ikada primjetili kako malo dijete podiže teret? Savijte se u koljenima i podižite teret, koristeći mišiće nogu a leđa držite ravno.

Nažalost kako starimo gubimo ovaj savršen i siguran način za pomjeranje.

Kada želite da nešto podignete, približite se objektu i provjerite da li imate solidnu osnovu. Savijte koljena i neka jaki mišići nogu i zadnjice preuzmu opterećenje. Držite leđa pravo da zaštitite diskove, ligamente i druge strukture u donjem dijelu ledja.

6. Opuštanje

Ljudi nose svoju mentalnu i fizičku tenziju u raznim dijelovima tijela. Skupljeni mišići mogu usvojiti neobične i nezdrave položaje i počećete da se krećete na asimetričan način.

Odvojite vrijeme za opuštanje jer vaš mozak kontroliše svoje mišiće a vi morate da kontrolišete svoj mozak, tako što šaljete prave signale.

Ovo se može koristiti za sprječavanje išijasa i ublažavanje hroničnog bola. Ako želite da smanjite stres, možete koristiti eterična ulja.

7. Olakšajte sebi rad

Nošenje teških opterećenja može ponekad da se izbjegne uz malo organizacije i dalje planiranje. Često se nađemo u situaciji da nepotrebno nosimo teške knjige i gomilu papira.

Nabavite dobar ranac na primjer, vodite računa da opterećenje bude podjednako na leđima ili rukama.

8. Nosite odgovarajuće cipele

Cipele imaju posebnu svrhu. One bi trebale da vam pruže solidnu osnovu, daju vam dobar balans i podrže noge. Ukoliko to ne uradite, vi ćete početi da se prilagođavate njima i njenim nepravilnostima.

Ako ste zabrinuti za išijas, nosite ravne cipele većinu vremena, nikako visoke potpetice. Nosite cipele koje se uklapaju pravilno i daju vam podršku.

9. Nosite abdominalni pojas

Abdominalni pojas vrši pritisak kako treba i usklađuje vaše mišiće. Može se nositi nekoliko nedelja i može vam pomoći da se oporavite od bola a posebno je dobar za one koji pate os bolova u kičmi, artritisa i spondiloze.

Pojas vas čini da budete svjesni svog položaja i podstiče vas da se to ispravi. Međutim treba ga koristiti samo u kratkim vremenskim intervalima i u kombinaciji sa vježbama.

10. Provjerite svoj rutinu za vežbanje

Ponekad vježbe mogu izazvati bol. Ukoliko smatrate da stvari postanu još gore posle vežbanja, joge ili jutarnjeg trčanja, prestanite sa tim na nekoliko dana.

Obratite pažnju ako se bol smanjuje ili nestaje. Zatim, radite vježbe kao i ranije ali jednu po jednu. Na ovaj način moći ćete da prepoznate koja vam ne prija i eliminišete je zauvijek.

Za bilo koju vrstu bola koja ne jenjava, obavezno se obratite ljekaru. Potražite savjet od vašeg fizioterapeuta koje vježbe smijete da radite.

Izvor: webtribune.rs

loading...

Vaš komentar na članak: