17/03/2017 | Fotogalerije,Ostalo | Komentari

ANITGRADNJA: Kinezi prekopirali Tower Bridge i napravili ga duplo većim (FOTO)

U kloniranju raznovrsnih proizvoda i objekata, Kinezi idu korak dalje: usavršavanje kopiranih djela!

Suzhou-Tower-Bridge-630x377

Kina je već dugo ozloglašena zemlja po pitanju kopiranja poznatih arhitektonskih djela. Kinezi se tako mogu „pohvaliti“ sa deset kopija Bijelih kuća, četiri trijumfalne kapije, tri Ajfelova tornja i jednim cijelim austrijskim selom.

Međutim, ovaj put su još više privukli pažnju jer je klonirani most u gradu Sudžou duplo veći od originalnog iz Londona!

Zvanično nazvan most Suzhou’s Tower Bridge ima pet saobraćajnih traka i četiri kule, a pobornici kopiranja čuvenih arhitektonskih djela ističu da je ovaj „most čak i ljepši od originalnog“, piše Inhabitat. Po njihovim riječima, „ovo je unapređeno i usavršeno rješenje poznatog mosta u Londonu koji potiče iz 19. vijeka.“

Suzhou-Tower-Bridge-01-630x377

Ipak, nemaju baš svi lijepe reči za kineski Tower Bridge. Mnogi ističu da bi grad Sudžou, koji je poznat i kao Venecija istoka, trebao da njeguje svoju tradicionalnu arhitekturu što je do sada i činio. Neki od najljepših primjera kineske drevne arhitekture mogu se vidjeti u ovom gradu, a izgradnja ovakvog mosta u potpunoj je suprotnosti s tradicijom.

Suzhou-Tower-Bridge-02-630x377

„Bio sam zaista iznenađen što je ovakva građevina nastala u Sudžou jer ovaj grad do sada njegovao svoju kulturu.“, rekao je Li Yingwu, direktor pekinške firme OAD Group.

Suzhou-Tower-Bridge-03-630x377

Osim Suzhou’s Tower Bridgea u Kini postoji još 56 kopija drugih mostova.

Suzhou-Tower-Bridge-04-630x377

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: